НОВИНИ

Здравното министерство ще обжалва решението на ВАС за пръстовия идентификатор

Решението на ВАС за отмяна на пръстовите отпечатъците в болниците ще бъде обжалвано в 7-дневен срок, категорични са от Министерството на здравеопазването.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:13, 22.11.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Министерството няма да коментира мотивите за решението, понеже съдът ги определя, каза заместник-министърът в оставка Ваньо Шарков. До момента такива не са изнесени от ВАС. Стана ясно и че болниците работят нормално.

Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването в оставка: Само за 15 дена системата с пръстовия идентификатор показа, че това е най-ефективният модел, по който като пациенти можем да контролираме разходите на Здравната каса. Отчетените дейности за първата половина от този месец са 15 млн. лева по-малко отколкото за първата половина на отктомври. Т.е. на годишна база можем да кажем, че ще имаме 100 млн. ефективно разходване и насочване на средствата там, където наистина се прави медицина.

Върховният административен съд отмени пръстовите отпечатъци в болниците. Действието на системата се спира до окончателното произнасяне на магистратите. Вчера ВАС спря действието на чл. 2, ал. 5 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, задължаваща клиниките да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък.

Повечето експерти смятат, че каквато и система да бъде въведена за приемане и изписване от болниците, до този момент системата с пръстовите отпечатъци е най-ефективно и всичко друго би струвало по-скъпо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карадайъ: Отива се на предсрочни парламентарни избори, няма проблем в това
Карадайъ: Отива се на предсрочни парламентарни избори, няма проблем в това
Само Меглена Кунева се яви до този час в следствието на разпит заради ваксините
Само Меглена Кунева се яви до този час в следствието на разпит заради ваксините