НОВИНИ

Проф. д-р Генчо Начев: Продължават да се наливат пари в нереформиран сектор

Проф. д-р Генчо Начев не смята, че съдебното решение на Върховния административен съд, отменил онези части от наредбата, с които се въвежда пръстовата идентификация в болниците би се отразило на работата на болниците. Той отказа да коментира решението на съда, което е все още неокончателно. Като един от привържениците на идеята за пръстовите отпечатъци, проф. Начев каза, че според него това би подпомогнало по-добрия контрол, но системата и трябвало да докаже целесъобразността си в следващите поне 6 месеца или година.

bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 22.11.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още

"Много малко време е минало от въвеждането на пръстовите отпечатъци и важно е как е организирана тази работа", уточни той.

Проф. Начев посочи като пример тяхната болница, където не е имало огромни опашки, както се е случило в други болници, защото са се подсигурили с повече идентификатори.

"Решението на съда не е окончателно. Дали е добра, или не тази идея, щеше да стане ясно след 6 месеца или една година, когато щеше да се види резултата от този контрол", каза проф. Начев.

Относно бюджета на Здравната каса проф. Начев заяви, че той не е лош и е необходим, още повече щом има увеличение. "Това, което не ми харесва в този бюджет е, че продължават да се наливат пари в нереформиран сектор. Т. е не трябва да мислим тези пари-250 милиона повече, защото те няма да се усетят, тъй като една голяма част от тях отиват за лекарства и доболнична помощ, като съотношението е 1:1, което не съществува никъде по света". В други страни това съотношение е 1: 2,5 средно, като по-голяма част от парите са за доболничната помощ, поясни Начев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лиляна Павлова: Водната реформа е възможна мисия
Лиляна Павлова: Водната реформа е възможна мисия
Сигнал за злоупотреба с европейски средства в Ямбол
Сигнал за злоупотреба с европейски средства в Ямбол