НОВИНИ

Карадайъ: Отива се на предсрочни парламентарни избори, няма проблем в това

След консултациите с президента Росен Плевнелиев лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат, но в това Народно събрание различните форми и варианти за съставяне на правителство, са изчерпани. Според ДПС оставката на правителството е закъсняла, защото този кабинет е бил "порочно сформиран". Карадайъ заяви, че няма извънредност в ситуацията, отива се към предсрочни парламентарни избори и според него няма никакъв проблем в това.

bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 22.11.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

На въпрос дали е възможно този парламент да излъчи ново правителство, Карадайъ заяви, че начинът по който се е формирало мнозинството в НС е порочен и че това правителство е било излъчено "също така порочно от това мнозинство".

"Така че това Народно събрание според мен си е изчерпало възможностите за съставяне на различни други мнозинства още в самото си начало, още със съставянето на това мнозинство", каза лидерът на ДПС и допълни: "ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат, но в това Народно събрание различните форми и варианти за съставяне на правителство са изчерпани".

По думите на Карадайъ оставката на кабинета е била предизвестена, така че нищо извънредно не се е случило в страната. Изминаха едни нормални президентски избори, с един категоричен резултат, новоизбраният президент с огромно доверие спечелили тези избори, всички признаха тези избори и никой не се съмнява в честността на изборите, допълни още Карадайъ.

Той заяви, че оставката на правителството според ДПС е закъсняла и в момента няма извънредност в ситуацията, конституцията е ясна има ясно изписани процедури. "Така че - отива се на предсрочни парламентарни избори, няма никакъв проблем в това", допълни лидерът на ДПС.

На въпрос кой трябва да състави служебния кабинет - Плевнелиев или Радев, Карадайъ заяви:

"Според нас в ДПС настоящият президент, чийто мандат оценяваме, че изтече с провеждането на президентските избори и до 22 януари остава единствено и само да предаде властта на президентската институция на новоизбрания президент, той няма нито юридическо, нито морално право да е част от този процес, включително да съставя каквото и да е служебно правителство, включително да участва при формирането на служебно правителство".

За него има различни възможности оттук нататък. "На ход са онези, които себе си наричат системни партии да покажат, че могат да носят отговорност пред народа", каза Карадайъ.

Той призова партиите, "които се самонаричат отговорни", да седнат с ДПС на масата, да определят преходния период, за да се отиде на "едни нормални и честни избори".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият български еврокомисар може да стане известен догодина, твърди Политико
Новият български еврокомисар може да стане известен догодина, твърди "Политико"
Здравното министерство ще обжалва решението на ВАС за пръстовия идентификатор
Здравното министерство ще обжалва решението на ВАС за пръстовия идентификатор