НОВИНИ

Вредни ли са ваксините "Еувакс" ?

Правилата за внос на ваксините "Пентаксим" и "Еувакс" са нарушени, но те не са опасни, смятат здравните експерти. Живачната сол тиомерсал консервира лекарствата и не позволява на микробите да попаднат в тях. Според експертите тези свойства я правят подходяща съставка при производството на ваксини. В случая - на "Еувакс", която предпазва от хепатит В.

Айше Сали
от Айше Сали
17:50, 22.11.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Сто хиляди ваксини "Еувакс" са на съхранение в склад като веществено доказателство и ще останат там до края на делото за нерегламентирания им внос. С нито една ампула от пратката не е имунизиран пациент. Ваксините "Пентаксим" обаче вече са използвани.

Румяна Арнаудова, говорител на прокуратурата: "Нямаме каквито и да е доказателства, че тази ваксина е вредна. По отношение на "Еувакс" обаче е установено от нашето разследване, че съдържа тиомерсал, което е в противоречие с Европейската фармакопея и не е включено в имунизационния календар на България."
Д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Ваксините не са опасни за здравето. Просто едната ваксина, съдържаща тиомерсал, не се прилага в ЕС не толкова по медицински показания, колкото притесненията на майките, че може да стане нещо от живака във ваксината. А живакът във ваксината е толкова, колкото е живакът в майчиното мляко за един ден."

До присъединяването ни към Европейския съюз през 2007 г. българите също сме имунизирани с медикамента, сдържащ живачната сол. Той все още е разрешен от Световната здравна организация и се употребява в много държави. Най-близо до нас - в съседна Македония. Що се отнася до "Пентаксим" от Турция, според д-р Кантарджиев досега няма нито едно оплакване за страничен ефект от ваксината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планът Тръмп за първите 100 дни в Белия дом
Планът "Тръмп" за първите 100 дни в Белия дом
Откриха тялото на афганистанец край българо-сръбската граница
Откриха тялото на афганистанец край българо-сръбската граница