НОВИНИ

Разследват домашно насилие по случая с приетите в болница близнаци в Пловдив

Близначета на три години са приети по спешност в Университетската болница „Св.Георги" в Пловдив. Има данни, че децата са системно недохранвани, разследва се дали не са жертва на домашно насилие. Състоянието на момченцето е критично, момиченцето е без опасност за живота. Майката е арестувана за 24 часа.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
20:12, 20.02.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Сигнал за тежкото състояние на децата подават лекарите от спешния кабинет на университетската болница, които алармират полицията снощи. Пред медиците майката Иванка Стефанова обяснила, че тежък гипсов орнамент паднал и ударил близначетата. Момченцето е с черепно-мозъчна травма, оперирано е по спешност, в момента е на командно дишане. От полицията съобщиха, че майката е употребила алкохол.

Ст. комисар Атанас Илков, директор ОДМВР - Пловдив: Колегите ми казаха, че децата не изглеждат хич добре. Нещо в самото отглеждане на децата не е както трябва...Момиченцето е в добро състояние, няма данни за насилие спрямо него.

В районната прокуратура е заведено досъдебно производство, че родител е оставил дете без надзор и с това е създал опасност за здравето му.

Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура - Пловдив: Първоначалните данни са били за синини и недохранване на двете деца, дали е така, ще може да говорим, след като излязат експертизите, което ще стане в близкия ден или дни, ще изследваме как са били гледани и двете деца.

38-годишната майка в момента се грижи сама за децата. От половин година бащата работи в Германия. Семейството няма финансови затруднения. Никой от съседите обаче не е виждал децата.

БНТ: А не си ли говорите с тази жена?

Гергана, съседка: Не, с кучето добър ден, добър ден.

БНТ: Кучето го разхожда редовно, а децата не?

Гергана, съседка: Не съм виждала.

Близначетата не са регистрирани в социалните служби. Оттам съобщиха, че тепърва проучват каква мярка да бъде приложена за тях.

Надя Танева, директор "Социално подпомагане" - Пловдив: Ще видим дали има друг разширен семеен кръг, който може да бъде в подкрепа. Следващите мерки са приемна грижа и съответно вече настаняване в резидентна услуга. По данни на съседи доста често са се чували скандали в апартамента.

Според наш източник близнаците са били преглеждани от личния си лекар за последен път преди 10 месеца. Към момента от болницата не дават никаква информация за състоянието на децата.

Репортаж на Р. Колева, М. Хубинова, Г. Паскова, Александър Алексиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​17 турски граждани поискаха политическо убежище в Гърция
​17 турски граждани поискаха политическо убежище в Гърция
Какви са дълговете на НЗОК към чужди здравни фондове?
Какви са дълговете на НЗОК към чужди здравни фондове?