НОВИНИ

Реформаторите ще обсъждат с ГЕРБ ново коалиционно споразумение

Реформаторският блок остава във властта, но Демократи за силна България минават в опозиция. Те обаче няма да напускат нито блока, нито парламентарната група. Това стана ясно след днешното заседание на Изпълнителния съвет на блока, на което присъстваха и петимата министри, излъчени от реформаторите. На него Радан Кънев е предложил премиерът Борисов да разпусне това правителство и да бъде формирано ново в рамките на този парламент. Идеята обаче е отхвърлена от другите реформатори.

Надежда Василева
от Надежда Василева
15:19, 15.12.2015
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

След 3-часово заседание, мнозинството в Реформаторския блок потвърди позицията си за оставане в управлението в 50-секундно изявление пред медиите, без журналистите да имат право на въпроси.

Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: "Реформаторския блок" потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция. Обезпокоени сме от липсата на взаимодействие в управляващата коалиция по знакови реформаторски политики като съдебната реформа и антикорупционното законодателство. Още от днес започваме разговори с ГЕРБ за преглед и оценка на постигнатото от началото на управлението от началото на управлението и за актуализация на коалиционното споразумение с ясен времеви график за неговото изпълнение. Ние потвърждаваме доверието си към министрите на Реформаторския блок."

Радан Кънев, който си тръгна от синята централа, без да застане до колегите си, потвърди в кулоарите на парламента, че ДСБ минават в опозиция. Той заяви, че е предложил вариант за изход от политическата криза - нов кабинет в рамките на този парламент.

Радан Кънев - председател на ДСБ: "Г-н Борисов да подаде оставката на това правителство и ГЕРБ да сформира нова дясна коалиция, на базата на ценности, които досегашното управление не споделя и на гаранции, които досегашното управление не можа да оправдае."

След като идеята е била отхвърлена от другите партии, Радан Кънев не вижда вариант, в който ДСБ да промени позицията си. Засега обаче партията му остава част от Реформаторския блок и няма да напуска парламентарната група, на която той е и съпредседател.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговори с трима потенциални кандидати за поста на министър на правосъдието
Преговори с трима потенциални кандидати за поста на министър на правосъдието
Протест на Атака срещу визитата на турския премиер Давутоглу в София
Протест на "Атака" срещу визитата на турския премиер Давутоглу в София