НОВИНИ

Резултатите показват тежък удар за дясното

Политическият съвет на Реформаторския блок подава оставка заради изборите. Оставка подаде и лидерът на ДСБ и "Нова Република" Радан Кънев. Според лидера на "Да, България" Христо Иванов поемането на отговорност в този момент означава да продължат с удвоени усилия.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:10, 27.03.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Радан Кънев се извини на 300 000 български избиpатели, които няма да бъдат пpедставени в 44-ия парламент и призна, че те сигурно няма да му простят. Той припомни, че още преди парламентарните избори е предложил на останалите лидери от Реформаторския блок да отстъпят назад, за да има дясно обединение.

Радан Кънев - председател на "Нова република" и "ДСБ" в оставка: "Язък за амбициите. Сега отново не сме депутати, но и избирателите ни не са представени".

Въпреки оставката Радан Кънев бе категоричен, че остава в политиката и че най-важното сега е българското дясно да стане единно. А за "Нова Република" каза, че трябва да продължи напред, за да поставя както и досега въпроси, които никой не е посмял да постави.

За партия само на 10 седмици, без структури и дори без регистрация резултатът от вчерашния вот е безпрецедентен успех, коментира пред БНТ лидерът на "Да България" Христо Иванов. Постигнатото е само началото на един маратон, който може да промени България, каза той. Призна, че съжалява затова, че десните заедно са можели да бъдат трета политическа сила в парламента, но според него трайното единство на демократичната общност у нас не може да се случи сега.

Без да коментира темата за разединеното дясно, Антоанета Цонева от "Да, България" заяви, че 10-те седмици от създаването на формацията са били твърде кратък срок за партия, влязла в тези избори без партийни структури.

Реформаторите пък казаха, че тепърва ще правят анализ за причините да не преминат 4-процентовата бариера, но признаха, че разцеплението вдясно трябва да бъде преразгледано и да се търси път към обединение.

Найден Зеленогорски - председател на националния предизборен щаб на РБ: "Ако бяхме всички заедно, може би щяхме да бъдем трета политическа сила и да имаме 15 процента. За съжаление обаче разцеплението вдясно не по наша вина доведе до тук".

Тези, които си тръгнаха, трябва да понесат отговорността за липсата на представителност на дясното в 44-ия парламент, посочи още Зеленогорски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черна вода тече в едно от деретата във Варна
Черна "вода" тече в едно от деретата във Варна
БСП няма да участва в широка коалиция с ГЕРБ
БСП няма да участва в широка коалиция с ГЕРБ