НОВИНИ

Рибните запаси в Черно море намаляват

Рибните запаси в Черно море намаляват. Причините са свръх-уловът и замърсяването на водите. Но все още не може да се говори за изчезващи видове, заявиха от Института по рибни ресурси във Варна.

bnt avatar logo
от Нора Бочева
10:14, 30.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Стоян Коларов е рибар повече от 40 години. Казва, че напълно изчезнали видове риби в Черно море няма, но някои от тях значително намаляват.

Стоян Коларов - рибар: Черноморската е най-хубавата риба... Имаше много барбуна. Сега е по-рядка. Каята... Намаля значително големината на рибата, няма я по брега, където беше оттук до Златни пясъци навсякъде можеше да ловиш и то не малко... Сега не е така.

И макар, че през последните години черноморските държави вземат все по-адекватни мерки за управлението на рибните ресурси, прекомерният улов и замърсяването на водите са довели до намаляването на запасите от риба като барбунът, калканът, сафридът и леферът, казват специалистите.

доц. д-р Елица Петрова - директор на Института по рибни ресурси във Варна: По отношение на калкана се наблюдават признаци на стабилизиране на неговата популация, но така или иначе той е свръхексплоатиран вид. Трицоната през последните години това беше вид, който е устойчиво експлоатиран т.е., няма преулов при него, но последните данни в различни части на Черно море сочат свръхекслоатация и при него.

От Института по рибни ресурси отчитат, че намаляване на запасите в Черно море през последните години кара много риболовни организации да насочат вниманието си към улов на рапани и бели миди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Тереза Мей търси начини за нов вот по сделката за Брекзит
​Тереза Мей търси начини за нов вот по сделката за Брекзит
Най-известната котка във Фейсбук
Най-известната котка във Фейсбук