НОВИНИ

20 семейства от Пловдив остават без дом

20 семейства от Пловдив ще останат без дом, след като постройките, в които живеят от години, ще бъдат съборени. Хората протестират, че не са били предупредени навреме. Но собствениците на терена твърдят, че опити да бъдат изведени оттам се правят още от миналата година.

bnt avatar logo
от Росица Колева
09:39, 30.03.2019
8241
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Семействата на бившите работници от старата Тухларна фабрика отказват да напуснат постройките с мотива, че не им е предоставено достатъчно време за това. По вратите им са разлепени предупредителни бележки, че до седмица трябва да се изнесат.

Петра Русева: Никой не ни е предупредил. Налепиха се едни бележки. Дойдоха, събориха бараките и казаха, че ще се бутат само бараките. За къщите никой нищо не ни е казал.
Елена Дерменджиева: Знаят, че тука има хора, които са възрастни, хора сами. Няма кой да им помогне, даже били наели, как се казват тея, носачи-хамали.

След реституцията на имота, хората сключили договори с наследниците и за кратко плащали наеми.

Иван Желязков: Ние плащахме на всички, обаче не им изнасяше и по едно време спряха.

Според адвоката на собствениците обаче, още през ноември е постигната устна договорка с обитателите да се изнесат през март.

Светослав Иванов, адвокат на собствениците: Стигнахме до компромисно решение да не бутаме през зимния период, за да имат достатъчно време малко повече от 4 месеца да организират своя личен живот.

Документите за събарянето са издадени от районното кметство без да е ясно още какво ще се строи на атрактивния парцел от близо 13 декара.

Апостол Шопов, зам.-кмет на район "Южен": Всичко е било наред документално, дадено им е разрешение, платили са си таксите. И сега могат да събарят сградите.

Малцина от обитателите опитали да кандидатстват за общинско жилище, но им било отказано, защото притежавали имоти, макар и извън Пловдив. Сега хората са наели адвокат, който е подал жалба в прокуратурата. Собствениците също обмислят да заведат съдебно дело.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Красимир Велчев: Нямаше как Турция да се извини на България ден преди изборите
​Красимир Велчев: Нямаше как Турция да се извини на България ден преди изборите
Грижа за възрастните хора в Северозападна България
Грижа за възрастните хора в Северозападна България