Грижа за възрастните хора в Северозападна България

Неправителствена организация се опитва да промени към по-добро живота на десетки възрастни хора в най-бедния регион на Европа - Северозападна България. От няколко години Фондация „Проект Северозапад" доказва, че грижата за възрастните е не само социална дейност, но и кауза за достоен живот.

от Илиана Минковска
09:32, 30.03.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

След проучване на условията и потребностите в областите Монтана и Враца, доброволците от „Проект Северозапад" решили да стартират дейността си в община Мездра. Започнали с безплатни прегледи от столични лекари по селата, а от три години осигуряват домашни помощници за самотноживеещи възрастни хора.

Яна Рупева, директор на Фондация „Проект Северозапад": На заключителен етап сме да стартираме социална кухня, част от домашен патронаж. Имаме склад за дарена храна, съвместно с Българска хранителна банка, който е лицензиран и оборудван. Средствата са дарителски, имаме голяма подкрепа и от корпоративни, и от индивидуални дарители.

Лентата на новата кухня в село Лютиброд ще режат след Великден. От община Мездра предоставили за целта сградата на бившата детска градина, оборудването е осигурено от дарители, а ремонтът се извършва от доброволци.

Яна Рупева, директор на Фондация „Проект Северозапад": В съседното помещение ще има трапезария. Идеята е възрастните хора, поне от Лютиброд, да седнат да си изгледат сериала, да пият кафе, а внуците им да поиграят на двора.

Любомир е един от тримата асистенти във фондацията, които се грижат за общо 19 възрастни. Години наред е бил безработен и когато му предложили тази работа, веднага се съгласил. Сега е помощник на 8 баби от балканското село Игнатица.

Любомир Цветков, личен асистент: Те са много доволни, имат ми доверие, пазарувам им каквото ми кажат, ходя да им вземам лекарствата от Мездра.

80-годишната Цветана Радкова живее сама и има нужда от ежедневна грижа, защото не може да си купи дори хляба, след като паднала през зимата и си счупила ръката.

Цветана Радкова: Щом го викна за нещо: Ела, Любчо ми помогни, веднага идва момчето. С него съм свикнала и ми много помага.

Сега от фондацията имат нужда от още дарения, защото през май парите за личните асистенти свършват.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
20 семейства от Пловдив остават без дом
20 семейства от Пловдив остават без дом
Офисите на Агенцията по вписванията ще работят извънредно днес и утре
Офисите на Агенцията по вписванията ще работят извънредно днес и утре