НОВИНИ

С близо 1/3 повече са разрешенията за използване на СРС през 2018 г.

Делата срещу организирани престъпни групи с цел разпространение на наркотици, данъчни престъпления, както и трафик на мигранти са сред топ 3 на внесените в Специализирания наказателен съд през изминалата година.Повече са и делата за корупция и длъжностни престъпления. Спецсъдът е издал и най-много разрешения за подслушване и проследяване на заподозрени в извършване на престъпления.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:33, 14.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

С близо 1/3 повече разрешения за използване на специализирани разузнавателни средства са дадени от спецсъда през 2018 г. Причината е, че след промени в закона към този съд преминаха всички престъпления, извършвани от организирани престъпни групи, както и тези от властимащи.

Пламен Панайотов, зам.-председател на Специализирания наказателен съд: Именно по тези престъпления за организирани престъпни групи, корупционни престъпления по високите етажи се разрешава от Закона ползването на СРС и разследващите органи прибягват до тях, за да събират доказателства.

Така през изминалата година дадените разрешения за прилагане на СРС-та са 2940, отказите обаче също са нараснали и са 471, което е близо 20%.

Мариета Райкова, председател на Специализирания наказателен съд: Ненадлежно мотивиране, некомпетентен орган, отправил искането, компетентността е на друг съд, в това число и надхвърлен срок.

В спецсъда един съдия разглежда по 34 дела на месец, което прави магистратите най-натоварените в страната.

За всичките 20 съдебни състава има едва 4 зали. Ако се запази потока от дела са необходими поне още 10 съдии, както и още съдебни зали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трето гласуване за Брекзит в британския парламент предстои тази вечер
Трето гласуване за Брекзит в британския парламент предстои тази вечер
"Мачът на звездите" ще е в Шумен
"Мачът на звездите" ще е в Шумен