НОВИНИ

Съдбовен ден за Виктор Орбан: ЕНП замрази членството на партията му „Фидес“

Европейската народна партия замрази членството на унгарската „Фидес“. Решението беше прието със 190 гласа "за" срещу 3 "против". След него унгарският премиер Виктор Орбан каза, че днес е бил готов да напусне ЕНП, но остава и ще подкрепя лидера на групата Манфред Вебер, който е кандидат за следващ председател на Европейската комисия. Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова:

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
23:01, 20.03.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

ЕНП взе компромисно решение за членството на „Фидес“. Сега тя ще сформира група, в която са включени безспорни авторитети от ЕНП, които ще следят за събитията в Унгария и дали се спазват правилата на демократичната държава. В тази група влизат бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой, бившият председател на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг, както и бившият австрийски канцлер Волфганг Шусел.

До септември тримата ще трябва да изготвят доклад дали има промяна в ситуацията, след което ще се разгледа членството на „Фидес“ в ЕНП.

;
Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП: Това решение се основава на нашите общи идеи за ценностите на ЕНП. За да изградим отново доверие между „Фидес“ и ЕНП, ще е нужно много време.
Виктор Орбан, премиер на Унгария: В дясната си ръка днес държах писмо, в което пишеше, че напускаме. Ако не беше това компромисно предложение, щях да напусна Европейската народна партия.
;

Унгарският премиер каза, че позицията му по отношение на миграцията остава непроменена, но това, което го е задържало в ЕНП са предстоящите избори, на които партията трябва да остане обединена, за да стане отново най-голямата политическа сила в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинските сестри излизат отново на национален протест
Медицинските сестри излизат отново на национален протест
Тереза Мей не е готова да забави Брекзит след 30 юни
Тереза Мей не е готова да забави Брекзит след 30 юни