НОВИНИ

Дмитро Кулеба на посещение в Китай

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:00, 24.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

На посещение в Китай външният министър на Украйна Дмитро Кулеба изрази готовност за преговори с Русия, но само при добронамерен подход на Москва, какъвто в момента липсва.

Украинският първи дипломат се срещна с китайския си колега Ванг в Южен Китай. Двете страни са изложили гледните си точки за войната. Домакинът е подчертал, че конфликтът в Украйна е в ход вече трета година и съществува риск от ескалация и разширение, съобщи китайски говорител.

Китайската страна е отбелязала, че уреждането на всички конфликти в крайна сметка минава през масата за преговори. Кремъл заяви, че сигналите на Украйна от Китай за преговори с Москва са в унисон с руската позиция, но посочи необходимостта от подробности.

През юни руският лидер Путин изрази готовност да спре войната, ако Киев се откаже от амбициите си за членство в НАТО и предаде изцяло четири свои провинции на Русия. Украинската страна бързо отхвърли условията като равнозначни на капитулация.

"Не трябва да допускаме конкуренция между мирните планове. Трябва да се стремим към справедлив и траен мир. Китай може да играе важна роля в този процес", каза Дмитро Кулеба - министър на външните работи на Украйна.

"Украинската страна има желание и готовност за диалог с Русия. Преговорите трябва да бъдат рационални и съдържателни, насочени към постигане на справедлив и траен мир", обясни Мао Нин - говорител на МВнР на Китай.

"Руската страна никога не е отказвала преговори. Тук обаче са важни детайлите, които не знаем. Затова очакваме повече яснота", коментира Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Бах бе преизбран за член на МОК
Томас Бах бе преизбран за член на МОК
Пожар гори в землище край Пловдив
Пожар гори в землище край Пловдив