САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Европейските лидери обсъждат в Брюксел отлагането на Брекзит

Лидерите на държавите от Европейския съюз се събират днес и утре на среща на върха, на която най-важната тема ще бъде Брекзит. Очаква се те да обсъдят искането на Тереза Мей за удължаване на срока до оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз до 30 юни.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:53, 21.03.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Брекзит ще бъде основна тема на срещата на върха днес. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви снощи, че европейските лидери може да подкрепят кратка отсрочка, но при условие, че споразумението за напускане бъде одобрено от британския парламент. Според Туск засега не е необходимо свикването на извънредна една среща на върха следващата седмица. Той смята, че процедурата по отлагането може да бъде финализирана и писмено, без лидерите да се събират още веднъж.

Туск коментира, че надеждата вече е много малка, но ЕС няма да спре да се работи за положителен изход, без да се предоговаря вече постигнатото. Решението за отлагане на оттеглянето трябва да бъде взето с единодушие.

Едва след това британският парламент също трябва да гласува за новата дата - 30 юни.

Тази вечер европейските лидери ще обсъждат и търговските и икономически отношенията с Китай и сигурността на 5G мрежите. Утре в дневния ред на срещата е темата за изменението на климата и изработването на дългосрочна стратегия на ЕС. Европейските лидери ще разгледат и напредъка по противодействието на дезинформацията и фалшивите новини. В ЕС вече действа системата за бързо предупреждение. България също вече създаде свое Звеното за борба с дезинформацията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Част от сградата на Европейския парламент ще носи името на Атанас Буров
Част от сградата на Европейския парламент ще носи името на Атанас Буров
КЕВР ще утвърди цените на газа за второто тримесечие
КЕВР ще утвърди цените на газа за второто тримесечие