НОВИНИ

Селище на пчелата в Брюксел

Селище на пчелата беше открито пред Европейския парламент в Брюксел от българския евродепутат Мария Габриел и принца на Монако Албер Втори. Целта на инициативата е да се привлече вниманието към проблемите на пчеларския сектор.

bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 14.06.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Пчелари от цяла Европа представиха мед и пчелни продукти собствено производство. Представители на европейските институции, белгийци и туристи разгледаха с интерес и опитаха разнообразните изкушения в селището с формата на пчелна пита.

Посетителите се запознаха с приноса на пчелите за опазване на биологичното разнообразие. Българският щанд привличаше не само с изкусителни продукти, но и с прототипа на системата "Умен кошер". Принцът на Монако получи специален подарък от родните пчелари. Инициативата е част от Европейската седмица на пчелите и опрашването.

Мария Габриел, зам.-председателя на Групата на ЕНП и председател на Работната група по пчеларство в ЕП: Благодаря ви за подкрепата, която ни оказвате от самото начало за Европейската седмица на пчелите. Надяваме, че Вашето присъствие ще изпрати много силно послание на по-високо политическо равнище, така че и други държавни и правителствени ръководители да се присъединят към благородната кауза, която ни обединява - да защитим пчелите и така да изразим загриженост за тяхното значение за цялото човечество.
Албер Втори, принц на Монако: Много е важно широката публика, особено младото поколение, да бъде наясно с проблемите около пчелите и тяхното отглеждане. Ако успеем да разпространим това послание, ще сме направили голяма крачка напред. Сега говорим, че всичко започва с малки стъпки, но мисля, че трябва да увеличим тези усилия и да достигнем до обществеността.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилни камери снимат нарушители на пътя
Мобилни камери снимат нарушители на пътя
Корнелия Нинова отговаря на призивите за обединение на лявото за изборите
Корнелия Нинова отговаря на призивите за обединение на лявото за изборите