НОВИНИ

Поражения по овощните градини в Североизточна България заради студа

Рязкото застудяване нанесе сериозни поражения върху кайсиите, прасковите и черешите в овощните градини в Североизточна България. Те са измръзнали на сто процента, заяви председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Димитрова
19:57, 21.03.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

50% от кайсиите в региона са измръзнали още при застудяването в края на февруари, когато температурите паднаха до минус 16 градуса. Завръщането на зимата през тази седмица обаче напълно попари надеждите на производителите от региона, които отглеждат над 16 хиляди декара овошки.

Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари: За съжаление, удари втори студ от тази седмица, в понеделник минус 6,7 градуса, което порази и останалите пъпки, които бяха живи. Това измръзване остава без поминък доста от нашите членове.
;

Освен че няма да има реколта, цената на плодовете, които ще бъдат внесени у нас, ще бъде в пъти по-висока, прогнозират овощарите.

Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари: Като се има предвид, че студената вълна удари и Италия, и част от Гърция, това предполага, че в региона ще има доста намалено производство на костилкови плодове, които наистина ще доведат до по-висока цена, най-вероятно. Но лошото е, че плодът няма да го има, цената няма да е определяща, когато плод просто няма.

Освен без плодове, стопаните се притесняват, че ще останат и без обезщетения от държавата.

След отчитане на щетите ще е ясно в какъв размер трябва да е държавната помощ.

Надеждата на производителите е, че след установяването на щетите по овошките, министерството на земеделието ще признае зимното измръзване за природно бедствие и ще ги компенсира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов на социална среща на върха в Брюксел
Премиерът Бойко Борисов на социална среща на върха в Брюксел
Статусът във Фейсбук на Таско Ерменков за вота в Русия предизвика скандал в НС
Статусът във Фейсбук на Таско Ерменков за вота в Русия предизвика скандал в НС