НОВИНИ

Започна последната сесия на настоящия Европейския парламент в Страсбург

Много от сегашните евродепутати ще влязат в предизборната битка за следващия европарламент. Голяма част от тях обаче за последен път ще влязат в пленарната зала. Опасенията за ситуацията с върховенството на правото в Румъния е сред акцентите в разговорите днес.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:35, 15.04.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Темата Румъния отново е на дневен ред в Европейския парламент. Преди месеци евродепутати изразиха загриженост от ситуацията в страната от това, че според тях там не се спазва върховенството на закона и има намеса в работата на съдебната власт.

Еврокомисарят Вера Юрова каза, че Румъния, която в момента председателства Съвета на Европейския съюз, не се е съобразила с направените към момента препоръки и че според нея има опасност от системна безнаказаност на хора на високи позиции във властта в страната.

Евродепутатите обсъдиха и проект за защита на хората, които са подали сигнали за нарушения в контекста на скандали като този с "Кембридж Аналитика". В дневния ред на Европарламента за тази седмица е и обсъждане на резултатите от срещите на върха, на които беше договорено отлагане на Брекзит до 31 октомври.

Предстои също така да бъде обсъден проект за създаване на европейска агенция за брегова и гранична охрана с около 10 хиляди служители до 2027 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха 23-ма души след размирици в Копенхаген
Арестуваха 23-ма души след размирици в Копенхаген
Пожар избухна в катедралата Нотр Дам в Париж
Пожар избухна в катедралата "Нотр Дам" в Париж