НОВИНИ

Ще бъдат ли възстановени по-високите данъци и такси след като КС ги отмени?

Стотици благоевградчани, които освен основното жилище притежават и други, платиха за тях двоен данък. Много хора се възползваха от 5-процентното намаление в началото на данъчната кампания. На 9 април обаче, Конституционният съд отмени решението за увеличаване на местните данъци и такси в курортните селища, каквото е и Благоевград. Какво ще се случи със сумите, които вече са платени от хората и дали те ще бъдат възстановени, не е ясно.

bnt avatar logo
от Д. Малинова, А. Сукалинска
20:40, 15.04.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Този проблем съществува във всички курортни селища, защото от началото на тази година влезе в сила изменение в Закона за местните данъци и такси, според което налозите за второ и трето жилище бяха увеличени драстично с повече от 100%. С решението на Конституционния съд хората, които вече са платили, на практика остават излъгани, защото общината няма законово основание да върне надвзетите суми.

Община Благоевград е готова да възстанови надвзетите суми, а до дни кметът Атанас Камбитов ще внесе и предложение до Народното събрание за решаването на този казус.

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Ако законодателят реши и върне с обратна дата решението и да влезе в сила, тогава ние имаме готовността да възстановим надвзетите в 80-90 хиляди лева.
Иво Николов, заместник-кмет по финансите в община Благоевград: Правилото е, че съдебните актове не влизат с обратна сила, но ако има законодателна воля е възможно това да се случи. Ако няма, нещата си остават такива каквито са съгласно сега действащата разпоредба, а именно „всичко, което е платено на законово основание не може да се търси като недължимо платено".
Манол Бачев: Би трябвало да им се върнат, може би има и друг вариант да се приспаднат за догодина, но не трябва да бъдат ощетени.

Днес на касите в община Благоевград служителите обясняват на гражданите за настъпилите законодателни промени и ги съветват да не плащат данъка извън основното им жилище, ако имат повече имоти.

Очаква се до две седмици да бъдат внесени и приети промени в Закона за местните данъци и такси, което да реши казуса и да стане ясно дали парите на данъкоплатците ще бъдат възстановени.

Планираните приходи от местни данъци в община Благоевград са около 16 милиона. 1/3 от тях вече са платени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столетница атакува местната власт в Германия
Столетница атакува местната власт в Германия
Арестуваха 23-ма души след размирици в Копенхаген
Арестуваха 23-ма души след размирици в Копенхаген