Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Шпионска афера изостря отношенията между Москва и Виена

Австрийският президент настоява за пълно изясняване на случая с полковника, който в продължение на 20 години е шпионирал от Виена в полза на Москва. Предполагаемият шпионин е изнасял информация дори от обучения на НАТО. Австрийски експерти критикуват дългия период, в който тайният агент е останал неразкрит. Мария Стоянова за новите разкрития по шпионския скандал.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
12:14, 10.11.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Приятелството на това правителство във Виена с Москва е твърде специално. И то не се ограничава само със сватбената дипломация на външния министър.

Австрийският вицеканцлер Щрахе подписа от името на своята Партия на свободата документ за сътрудничество с "Единна Русия" на Путин. Освен това Виена е най-категоричният противник на санкции срещу Москва заради аферата "Скрипал".

Отношенията между столиците изглеждаха неразривни докато канцлерът и министърът на отбраната не обвиниха Русия.

Марио Кунасек, министър на отбраната на Австрия: Дори и след края на Студената война се шпионира. Това за нас означава, че трябва да подсилим мрежите си за сигурност вътре в страната и разбира се, в министерството на отбраната.

Предполагаемият шпион е посещавал семинари и курсове на НАТО, от които предавал информация. Освен това е изнасял подробности, които се отнасят лично до армейското ръководство.

Дори предпочитанията на бившия началник на Генералния щаб към пастички с марципанова глазура са били тема за докладване на Русия. Прокуратурата в Залцбург води разследване срещу 70-годишен пенсиониран офицер за издаване на държавни тайни.

Опозицията в австрийския парламент вижда във връзка с шпионския случай преди всичко вътрешнополитически проблем и определя управляващата партия на свободата като "риск за сигурността".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Русенци блокираха Дунав мост с искане за по-чист въздух
Русенци блокираха Дунав мост с искане за по-чист въздух
29 години преход: Какво ни отне и донесе демокрацията?
29 години преход: Какво ни отне и донесе демокрацията?