НОВИНИ

29 години преход: Какво ни отне и донесе демокрацията?

Навършват се 29 години от 10-ти ноември 1989-та година - дата, станала символична за началото на прехода към демокрация у нас. На ноемврийския пленум на ЦК на БКП се приема оставката на Тодор Живков, с което се слага и край на 35-годишното му управление като генерален секретар. На знаковия за историята 10-ти ноември в София се проведе конференция за комунистическия тоталитаризъм в България, на която експерти дискутираха какво ни отне и донесе демокрацията.

Александър Марков
от Александър Марков
12:13, 10.11.2018 (извънредно)
5737
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Ноемврийският пленум на ЦК на БКП, който сваля Тодор Живков от власт, слага началото на прехода у нас. България тръгва по пътя на парламентарната демокрация и пазарна икономика.

Какво ни донесе и отне демокрацията, дебатираха експерти на конференция на сдружение "Граждани за европейско развитие на България".

Антон Тодоров, политолог: Отне ни убийствата по границите на онези българи, които обичаха свободата повече от живота си. Отне ни бедността, отне ни онази България, която на 10.11.1989 г. беше в пълна катастрофа.
Тома Биков, политолог, депутат от ГЕРБ: Донесе ни поне разбирането, че каквото и да постигнем, зависи от нас и че всяка промяна към добро изисква огромни усилия.
;

Според председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, все още не е изнесена пълната истина, заключена в хиляди неотворени досиета на бившата ДС. Припомни, че през 2010 г. са отворени 1 млн. архивни единици.

Цветан Цветанов, предс. на ПГ на ГЕРБ: Но бяха минали вече много години, в което време не малка част от тези досиета бяха прочистени. Репресираните от комунизма все още чакат лустрация за кадрите на ДС.
Лилия Друмева, предс. на Съюза на репресираните от комунизма: Това в никакъв случай не е желание за мъст или за някакъв реваншизъм.
;

Според историци, заради сгрешената си стопанска политика, режимът закономерно стига до фалит.

доц. Даниел Вачков, предс. на Института за исторически изследвания - БАН: 89-а година при падането на режима дългът е достигнал малко над 10 млрд. долара.

Според проф. Михаил Константинов, в прехода сме се научили да правим избори, макар и с недостатъци.

проф. Михаил Константинов, преподавател в УАСГ: Преди 10 години, когато влизахме в ЕС, бяхме на 25 на сто от средния стандарт европейски, сега сме 52%. Въпреки че сме много далече от тях, сме наваксали страшно много за 10 години, това е факт.

Противоречиви и отрезвяващи, според експертите, са 29-те години след 89-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шпионска афера изостря отношенията между Москва и Виена
Шпионска афера изостря отношенията между Москва и Виена
Младежи обсъждат българския преход и целите за следващите 20 години
Младежи обсъждат българския преход и целите за следващите 20 години