НОВИНИ

Швеция смята да експулсира до 80 000 мигранти

Швеция смята да експулсира до 80 хил. мигранти, чийто молби за убежище са, или ще бъдат отхвърлени. За да овладее бежанския поток, Стокхолм вече върна граничния контрол.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:36, 28.01.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Рекордните 163 000 бежанци са поискали да живеят в близо 10 милионната Швеция миналата година. Наред с Германия страната беше особено желана от мигрантите. Изглежда Стокхолм е решил как да се справи с потока.

Андерс Игеман, вътрешен министър на Швеция: Половината от тези, които поискаха убежище го получиха, останалите ще трябва да си отидат.

Министърът определи и броя, и периода за тези които ще си тръгнат.

Андерс Игеман, вътрешен министър на Швеция: Очакваме около 60-80 000 души да бъдат принудени да си заминат в следващите години.

Става дума за хора, чиито молби за убежище са или ще бъдат отхвърлени. За целта шведските власти ще трябва да използват специално наети чартърни полети. Много иракчани и афганистанци са предвидени за експулсирани заради дъблинския регламент, тоест ще бъдат върнати в първата европейска страна, в която са стъпили - Италия или Гърция.

Андерс Игеман, вътрешен министър на Швеция: Преди всичко говорим за доброволно завръщане. Но като крайна мярка ще използваме сила.

Шведските власти се опасяват, че много от бежанците ще се укрият. В този случай ще се намесва полицията. Друг проблем е обработването на молбите на новопристигналите - най-малко 15 месеца. Ще трябва да използваме повече ресурси, коментира шведският вътрешен министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млади хора масово прекаляват с алкохола
Млади хора масово прекаляват с алкохола
Училищен басейн в окаяно състояние
Училищен басейн в окаяно състояние