НОВИНИ

Кой ще е новият министър на образованието и науката?

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката министъра на образованието Тодор Танев. Това става след поредица от скандали, свързани с учебните програми по история, литература, география и опасността новите учебници да закъснеят. Оставката идва и след обществен и политически натиск, свързан с употребата на думите "робство" и "съжителство", чиито смисъл експертите на министерството на Танев не успяха да обяснят при представянето на новите програми.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:03, 28.01.2016
Чете се за: 02:52 мин.
У нас

В съобщение на Министерския съвет до медиите става ясно, че оставката е поискана след разговор на министър-председателя с Реформаторския блок. Вече два часа заседават Реформаторите на Раковски 134. Като вероятни наследници на проф. Тодор Танев се обсъждат имената на Димитър Танев, Даниел Вълчев, Милена Дамянова. Това съобщи репортерката на "По света и у нас" Милена Кирова.

Бившият образователен министър Даниел Вълчев каза "Още от деня", че трябва да се изчака решението на "Реформаторския блок".

Даниел Вълчев, "Движение " България на гражданите": Благодаря за номинацията, но нека да не създаваме някакви неправилни очаквания... Не съм само аз.
БНТ: В мрежата само Вашето име се спряга и името на Дамянова? - Благодаря много на всички, които мислят, че съм свършил някаква полезна работа, но да не създаваме излишни очаквания, това което е правилно и ще направим в Реформаторския блок е още тази вечер, утре ако трябва да направим консултации между колегите и партиите, които подкрепят правителството и да излезем с единна солидна кандидатура за министър.
;

Професор Танев каза, че е готов да подаде оставка. Според проф. Танев той е свършил много работа в министерството. Смята, че скандалите "Робството" и "Средновековието" са незаслужени, защото програмите са били само предложения, смята също, че е бил подкрепян от синдикатите, БАН и министерството.

Тодор Танев - министър на образованието: Ние сме отличници.
БНТ: Но премиерът ви писа слаб 2. Как си го обяснявате? - Той не ми е писал 2, той каза за системно несправяне, това не са негови думи. Искам да дойдат и да ми кажат аз съм тук и си работя. Може би някой очакват далеч от кръговете около управляващата партия, но има хора които държат около учебниците преди години.
БНТ: Кои са тези кръгове? - Ако бях Фалкона от Италия щях да ви кажа, министър-председателят в този турболентен момент иска здрав гръб. Ние сме в добри, приятелски отношения, ще си кажем довиждане.
БНТ: Ако сте приятели как си обяснявате, че не Ви се е обадил? - Доколкото познавам работата му, той е точно такъв има достатъчно много работа, доколкото разбирам, аз съм в наблюдателното поле на г-жа Фандъкова. Така че по-скоро с нея бих искал да поговоря. Отивам си с облекчение и удоволствие от това, че съм си свършил работата, независимо от завистниците, винаги ги има.
;

Капката, която преля чашата, е формулировката на Османското владичество и съвместното съжителство. Може да се каже най-силно отекна в общественото съзнание. По-рано днес Патриотичният фронт се срещна с проф. Танев именно заради учебните програми. Патриотите поискаха някой да поеме отговорност за скандалите, а проф. Танев е казал, че ще помисли с кого от екипа си да се раздели и сам ще поеме кормилото. Това така или иначе не се наложи, но да чуем Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов - съпредседател на ПФ: И подобни експерименти с обучението по история, по литература на българските деца, води до размиване на националното съзнание на хората и както виждате нашето общество е поставено в ситуация на разпад на националната идентичност.


;

В петък вечерта бяха качени новите програми за 2,6 ,8 клас - без никакво обсъждане.Тези програми трябваше първо да бъдат представени на журналистите, за да се разбере основната им идея.Това не се случи, хората започнаха да си ги тълкуват и накрая грешно разбраха, че пада "История славянобългарска". Започнаха опровержения два дни по-късно, но общественото мнение вече беше загубено.

Следваща голяма грешка според мен беше, че се пуснаха недоогледни програми - оказа се, че когато се срещнат стара и нова програма цели два випуска сегашните пети и шести клас няма да учат Средновековие и континента Европа. Сигурно има и други такива грешки. И тук министърът казва да се съчетаят в един срок - Средновековие и Светът от 16-18 век- невъзможно е.

Друга грешка е, че министърът не можа да обясни точно какво се случи с употребата на думите "робство", "владичество", "съжителство". Най-общо казано, тук истинска грешка няма -министерството никога не е предлагало термините османско владичество или османско робство да бъдат заменени със "съвместно съжителство". Това става ясно от внимателното изслушване на записа от пресконференцията. Напротив, от ведомството казват, че терминът, който в момента се използва е владичество, което е равно на иго. Откъде се появи тогава информацията за замяната и коректна ли е тя, вижте в репортажа.

Можем да продължим с грешките - няма да има учебници за първите класове, които влизат по новите програми - за първи и пети клас, защото на издателите им трябва повече време. Или ще дойдат учебниците след първия срок, а дотогава децата ще учат по учебници от 7-ми клас - нонсенс. Тук трябва да се помисли за отлагане на процедурите с година. Но законодателят засега не е съгласен. Ще чуем мнението и на следващия министър.

Друг проблем беше лошото взаимодействие с медиите, пример за което е качените в петък програми, без да бъдат представени първо на журналистите.

Още някои екстравагантни идеи - да се направи Университет за възрастни, вместо да се занимаваме с най-важното - програмите на децата, колежи след средното образование нещо също трудно осъществимо и ненужно, вместо да се засилят професионалните гимназии.

Интересен факт е, че точно преди три години Бойко Борисов поиска друга оставка тази на министър Игнатов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жител на село Бъзън сближава хората чрез надпис „Обичайте се”
Жител на село Бъзън сближава хората чрез надпис „Обичайте се”
Свлачище заплашва с екокатастрофа
Свлачище заплашва с екокатастрофа