НОВИНИ

Как се провежда спасителна операция с кучета

Седмица след като лавина погуби живота на двама души на Витоша, от Планинската спасителна служба демонстрираха за медиите как се провежда спасителна операция с кучета. Планинските спасители уверяват, че маркират с табели лавиноопасните участъци. И отново призовават туристите да се информират за обстановката в планините, особено при сегашното затопляне на времето, защото това е предпоставка за срутване на снежни маси.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:43, 28.01.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Мястото, където снежна маса затрупа двамата туристи, не е било обозначено като лавиноопасно. Но не е било и маркирано като туристически маршрут.

Стоян Стоянов - планински спасител: Местата, на които падат лавините на Витоша, тук са маркирани и са наковани много здраво с табели, че е лавиноопасно.

- Това място беше ли маркирано?

Стоян Стоянов - планински спасител: Това не е маркирано, защото това нещо може да стане на всяко едно място. Това значи все едно с всеки един турист или скиор да върви по един спасител.

Търсенето на затрупаните мъже е било първата работна задача на това куче.

Днес заедно със своите събратя, то демонстрира, че може да надуши човек под снега. Но кучетата всъщност не са много ефективни, когато под лавината няма оцелели.

Сергей Цветков - ръководител на група за спасяване с кучета - ПСС: Един човек - топлото му тяло като почне да изстива, около него се образува ледена камбана. Тая ледена камбана не позволява на миризмата да излиза на повърхността на снега. Едно куче може да претърси един район за 20 минути, което в този район 20 човека трябва да търсят 4-5 часа.

Планинската спасителна служба разполага в 22 кучета, базирани в различни райони. Само 8 от тях са завършени професионалисти, другите още се обучават. Когато са малки първо търсят стопаните си под снега, защото познават миризмата им.

Дали едно куче има потенциал да бъде спасител се разбира още отрано - когато той е бил малко кученце. И ще се учудите как - с един прост тест с чаша.

Стоян Стоянов - планински спасител: Докато кучето още е малко - едно лакомство и покриваме лакомството с чаша. Наблюдаваме поведението на кучетата. Виждаме, че едни обикалят около чашата седи, гледа, гледа, става и си заминава. Но има други кучета, които, виждайки това нещо, отива бута с муцуната чашата, взима го и си го хапва. Те са интересни за нас, защото това куче, което показва, че може да решава даден проблем.

След дълго обучение на терен планинските спасители разчитат именно на тази черта от характера на кучето. А и когато лавината изцяло промени пейзажа, най-ценен се оказва чувствителния нос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1.260 млрд. лв е бюджетът на София за 2016
1.260 млрд. лв е бюджетът на София за 2016
Разследват двойното убийство и самоубийство в столичния квартал Надежда
Разследват двойното убийство и самоубийство в столичния квартал "Надежда"