НОВИНИ

​Сигнали за положителна посока в преговорите за името на Македония

Сигнали за положителна посока в усилията за уреждане на дългогодишния спор между Атина и Скопие за името на Македония.

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 18.01.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Специалният пратеник на ООН Матю Нимиц изрази оптимизъм, след като в Ню Йорк представи компромисна рамка на преговарящите от двете страни и заяви, че усеща истинско желание за намиране на решение. Нимиц скоро ще посети Гърция и Македония. Той не уточни какво е предложил, но каза:.

Матю Нимиц специален пратеник на ООН: Аз лично не мисля, че е реалистично да очакваме бивша югославска република Македония да няма Македония под някаква форма в името си. Не смятам за реалистично хората в страната да приемат. А аз не предлагам имена, които за мен са извън реалистичното.

Пред гръцката агенция АНА-МПА българският премиер Бойко Борисов е заявил, че е оптимист и че насърчава колегите си Заев и Ципрас да седнат на масата на преговорите и да решат проблема, както направиха той и Заев с Договора за добросъседство.

На този фон днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъжда в Скопие подновената кандидатура на Македония за членство в пакта, която беше блокирана преди 10 години от Гърция заради спора за името. В реч пред парламента Столтенберг приветства усилията на правителството за решаване на проблема и го насърчи да продължава в този дух.

Като важна стъпка той отбеляза и Договора за добросъседство с България. Докато Столтенберг говореше в парламента, пред сградата група граждани протестираха против членството в НАТО и "антимакедонската" политика на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Ледени тронове
ДРУГИТЕ новини: Ледени тронове
Хеликоптери може да помагат на Бърза помощ при спешни случаи
Хеликоптери може да помагат на Бърза помощ при спешни случаи