НОВИНИ

Външният министър на Австрия на посещение у нас

България и Австрия ще работят за приемственост в европейските политики в рамките на своите последователни председателства. Това е общата позиция на президента Радев и външния министър на Австрия. Катрин Кнайсл се срещна днес в София и с вицепремиера Екатерина Захариева. България и Австрия трябва постоянно да обменят информация, за да няма прекъсване по важните политики между двете председателства, смята министър Захариева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:35, 18.01.2018
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Като важен общ приоритет беше посочено европейското бъдеще на Западните Балкани. Австрийската гостенка похвали начина, по който България пази външните за евросъюза граници и заяви, че страната й ще продължи да подкрепя присъединяването ни към Шенген. Общо беше становището, че трябва да се работи активно по многогодишната финансова рамка, промяната на дъблинските споразумения за мигрантите и солидарната европейска защита на външните граници.


;
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Няма как страните, които са външни граници на ЕС, да бъдат оставени сами и тук по политиката за бежанци трябва да се усети солидарността на другите европейски страни. Трябва да направим новата политика така, че да може да работи и в криза, а не да се налага да се взимат спешни мерки, както беше през 2015 г. за релокация, което раздели много от държавите в ЕС и доведе до забавяне в това досие.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как изглежда икономическата карта на България?
Как изглежда икономическата карта на България?
Ще има ли референдум за Морската градина във Варна?
Ще има ли референдум за Морската градина във Варна?