НОВИНИ

Сирия: бъдещи преговори и тайни контакти в миналото

Режимът на сирийски президент Башар Асад е готов да участва в мирни преговори в Женева. Това заяви външният министър на Сирия Уалид Муалем. Делегацията на Дамаск ще е готова веднага щом станат ясни представителите на опозицията за преговорите. Сегашното правителство на Сирия настоява главен посредник в преговорите да бъде ООН.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:10, 24.12.2015
Чете се за: 00:42 мин.
По света
сирия бъдещи преговори тайни контакти миналото

Сирийският президент Башар Асад се появи публично последно преди два дни на молитва в джамия в Дамаск. Заедно със съпругата си той посети и църква в сирийската столица. Външният министър на Сирия смята, че при успешни преговори ще се състави правителство на националното единство, а то ще организира парламентарни избори в рамките на 18 месеца. Западните сили настояват Башар Асад незабавно да напусни властта. Няколко години Белият дом е поддържал тайни контакти с хора от неговия режим, за да го накара да се оттегли. Това разкрива американското издание "Уолстрийт джърнъл".

Неговите източници твърдят, че Вашингтон е търсел пукнатини в Дамаск, за да насърчи военен преврат. Когато Асад започва репресии през 2011-а срещу протестиращи, американските разузнавателни служби определили офицери от алауитското малцинство на президента , които евентуално да оглавят властта. През 2012-а стратегията на администрацията на Обама се провалила и тогава Америка започва да подкрепя бунтовниците, пише "Уолстрийт джърнъл". Тогава Русия и Иран удвоиха подкрепата си и американските усилия на практика нямаха ефект, казва бивш служител на Белия дом.

До този момент, преговарящите страни по сирийския конфликт не са се разбрали за съдбата на Асада. Последните преговори бяха във Виена , на 14-ти ноември. Следващите се очакват през януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов мост облекчава трафика в Пловдив
Нов мост облекчава трафика в Пловдив
Алпинистът Боян Петров пред нови предизвикателства
Алпинистът Боян Петров пред нови предизвикателства