НОВИНИ

Технология по изпразването на язовир Студена

Няколко месеца след началото на водната криза в Перник, все още не е ясно какви са причините. Затова празният язовир "Студена" е и темата на първото издание на новата рубрика "След новините". Мария Чернева и операторката Анна Андреева се заеха с нелеката задача да погледнат отвъд новините за бедствието в миньорския град. Монтажът е на Искра Митрева.

Мария Чернева
от Мария Чернева оператор: Анна Андреева
20:45, 11.01.2020
9673
Чете се за: 05:02 мин.
След новините

Сайтът, на който може да се видят сателитни снимки и нивата на язовирите


Васил Мирчев:
Авариите са от две години 20017-18 даже три години вече. Непрекъснато тече, въпреки многократните обаждания към ВиК Перник, идваха един-два пъти с уред и не предприеха никакви мерки като приказките им бяха че е подпочвена.
Георги Киров - ВиК Бургас: Стоманени тръби и може би са имали някакви шупли и избива. Иначе не са толкова зле тези тръби.

Дошли са на помощ от ВиК Бургас. Авариите са тяхната специалност, но въпреки това са силно впечатлени от пернишките. От тези, които очевидно за тях, с години са си текли като отделни рекички.

Мария Чернева: А другите аварии, които ги направихте сега?

Георги Киров - ВиК Бургас: Пак ги видяхме как текът извират от земята.
Гл. ас. д-р Евгения Сарафова - Геолого-географски факултет, СУ "Св. Климент Охридски": Всеки може да види нивото на язовира в момента, както и предходните няколко години, благодарение на данни от сателитни платформи, които са Европейската космическа агенция.

Със сателитните снимки може да се направи сравнение за последните 5 години. През цялата 2018 година нивата на водите са сравнително високи, никакъв знак за източване. Дали за ремонт, или друго. Първото патологично отклонение започва от февруари миналата година. След което нивата на Студена стремглаво хукват надолу. Все едно язовирът е спрял да се пълни въобще.

Първият сигнал за тревога е през май - с писмо на управителя на ВиК до кметицата на Перник. Вяра Церовска забранява поливането с питейна вода. Заповед, която почти никой в Перник не помни.

Иван Иванов - председател на Българска асоциация по водите: Едно е да издадеш заповед, друго е да проведеш контрол. Аз смятам, че имаме комуникационен пропуск в случая. Трябваше да се даде повече гласност. Както давам за пример сега кмета на Ботевград, дава сигнал от рано и съм сигурен, че сега там хората от Ботевград са много по-внимателни като пускат чешмите си.

Перничани разбират колко сериозно е положението едва след изборите. Въпреки, че имат адско лято - сушата в Перник показва зъбите си и авариите по водопроводната мрежа се разрастват като епидемия. 330 пъти повече.

Инж. Камен Каменов - прокурист на ВиК Перник: Винаги при сухо време се увеличават авариите, тъй като почвата, от която е този район, има едни жълти, обемно-непостоянни глини и когато няма вода се свива от 3 до 5 пъти и чупи тръбите като кибритена клечка.

Но ако за Перник годината е суха, валежите на Витоша, водосборният район на язовир Студена са същите като миналата година, според данните на Националния институт по метрология и хидрология. А и според сателитните снимки, нивата на язовирите наоколо не мърдат.

Евгения Сарафова: Това, което сайтът ни дава е Лобош и язовир Искър. Ако гледаме Лобош, вижте колко е стабилно всичко. Искър, ако видим, пак е доста права линия.

Къде са водите на Студена, тогава? Владайският канал е един от от важните източници на вода към язовира. За доброто тревно покритие на стадиона в Кладница - също. За целта, някой си е дал голям зор - да разкопае и с чук за разбие бетонната стена на канала.

Инж. Камен Каменов: Не знам, примерно десетина теча. Навсякъде, където минава покрай жилища, незаконно са се включили хора. Не мога да ви кажа от кога са. Постоянно се наблюдаваха.

Мария Чернева: Не трябва ли да има периодична рехабилитация?

Инж. Камен Каменов: Ами, има си човек, който е назначен от ВиК, който е наздорник на канала и който трябва да установи всички тези течове.

Мария Чернева:
Така трябва, ама правил ли го е?

Инж. Камен Каменов: Ами, би трябвало.

От Владайския канал по тези дупки излиза половината от водата. Още един надзорник бил назначен да пази от кражби водата и на другия канал - Палакарийския. Там пък дори някои от незаконните отклонения са съвсем професионално изпълнени.

Атанас Русев - спелеолог: Е, това е ставало години наред. Установихме, че отива към Ярлово. А те как я отчитат и какво става никой не знае. Хванали са си една вода в планината, вкарват си я долу, продават си я.

Незаконни бетонни отклонения са направени дори при най-важния извор, който пълни студена - Врелото. Водата до скоро е отклонявана към Радомир, въпреки че градът има собствени водоизточници и тази вода въобще не му е нужна. Ясно личи, че бетонът е прясно разбит.

Течът при Кладница е запушен едва сега. Останалите бяха отстранени в края на миналата година. В края на годината. Не в началото. Още май когато язовирът вече е давал на червено.

Сега се запушват и дупките на водопровода, който минава на територията на "Стомана" Перник. Теч, който е бил установен още преди три години.

Инж. Камен Каменов: Сега за този водопровод може да има това. Сега го доказаха измерванията, които се направиха сега и които са направени преди 3 години, че има някакъв теч или е кражба на вода от 50-60 литра.

И подаването на вода от язовира към "Стомана" Перник за промишлени цели беше спряна края на годината вместо при първия гонг. Това е едно от и обвиненията на прокуратурата към подалия оставка екоминистър Нено Димов. От всички мерки закъснението на тази изглежда най-логична. Студена е единственият водоизточник за предприятието и ако водата спре, ще спре и заводът където работят 1500 перничани. И второ - "Стомана" Перник е най-сигурният и редовен платец на ВиК-то и ако приходите от там спрат, дружеството ще затъне още повече. По тази логика ВиК-то няма никакъв интерес "Стомана" Перник да си черпи вода от по-малкия язовир Пчелина.

Инж. Камен Каменов: Значи, по 100 литра в секунда, тези 100 литра в секунда, когато годината е средна нормална при обезпеченост 75 процента или е влажна, никакъв проблем няма да се подава от язовир Студена.
Иван Иванов: Като цяло, стратегически казано, всеки голям консуматор трябва да има такава възможност да ползва независими водоизточници. Защото законът казва, че МОСВ може да забрани използването на вода за промишлеността, респективно всеки бизнесмен трябва да има своето решение.

Но "Стомана" Перник явно няма интерес да възстанови съоръженията на язовир Пчелина, построен именно за нуждите на промишлеността. В случая печели ВиК-то, но не достатъчно, за да компенсира загубите си.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Задълженията на ВиК-тата бяха малко над 80 милиона. Само в Перник ВиК-то има 13 милиона.

Николай Нанков - зам. министър на регионалното развитие: Не задължения.

Емил Караниколов: Несъбираеми вземания.

Николай Нанков: Несъбрани съм момента вземания от битово частни и промишлени длъжници на дружеството.

И тези дългогодишни течове из цял Перник, вече изглеждат логични. Като може да си тече, защо му е на ВиК-то да си търси вземанията. А въпросът с инвестициите и подмяната на тръбите си е направо смешен.

Николай Нанков: Ангажиментите по отношение на инвестиците на годишна база са спазени. Но те са, извинявайте да не казвам думата "минимални", да не казвам думата "неефективни" или "смешни" дори. 4 милиона и 200 хиляди лева по договор с асоциацията по ВиК за 15 години.
Иван Иванов: Имаме 5-годишни бизнеспланове, но в тях очевидно сме изпуснали да предвидим подобна кризисна ситуация и какво правим, ако възникне.

Че няма кризисен план, говорят и отчаяните опити да се вади вода от карстовите пещери наоколо. Инициатива е на пещерняците, които пък отдавна искат да проучат подводните и трудно достъпни пещери.

Атанас Русев - спелеолог: От тук, примерно, може да имаме резервоар, който да е 10 или 20 хиляди кубични метра вода в случай на нужда. Те могат да бъдат подавани в рамките на часове. В същото време имате извор, който ще излиза с 50-100 литра в секунда.

Дебитът на Попов извор в момента е крайно недостатъчен, за да се разчита на него. Ефектът му вероятно ще се загуби при първата авария, като тази. За да заварят тръбата, трябва да източат бая вода.

Иван Иванов: За да отстраниш аварията, спираш водата на един участък, източваш я и я отстраняват. В добрите ВиК оператори тези участъци са намалени до минимум. Слагат се кранове, зонира се, така да се каже, мрежата.

Освен липсата на такова зониране, старите и безкрайно изтънели тръби се пукат непрекъснато заради хидравличния удар, който се получава при всяко спиране и пускане на водата. А това поставя под съмнение положителния ефект от режима въобще. В сянката на огромните загуби на вода по тръбите, се крие още едно закононарушение.

Мария Чернева: От 14 млн кубика дошли от язовира миналата година, фактурирани са само 3,5

Инж. Каменов: Една част е загуба, друга част е лоша работа на дружеството по фактуриране. От подадената мода от консуматора 25 процента са само фактурирани.
Иван Иванов: Значи, ако фактурират, трябва веднага да платят ДДС, без да са сигурни, че ще им се върнат парите.
Емил Караниколов: Много грешки, просто много грешки, но се надявам, че тези грешки поне ще помогнат за правилната политика във ВиК сектора.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна кукерският фестивал Симитлия
Започна кукерският фестивал "Симитлия"
Засякоха 400 пловдивчани да шофират с превишена скорост
Засякоха 400 пловдивчани да шофират с превишена скорост