НОВИНИ

Спасиха тубдиспансера във Варна от закриване

Общинският съвет във Варна ще даде 160 000 лв. на тубдиспансера, за да продължи да лекува инфекциозно болни и да запази активите си. Заради натрупани с години дългове, имаше опасност сградата на ул. “Мануш войвода” да бъде продадена от частен съдебен изпълнител и болницата да прекрати дейността си.

bnt avatar logo
от Даниела Георгиева
06:31, 28.06.2016
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Неизплатени дългове към доставчик на храна за пореден път поставиха на карта съдбата на Клиниката по пневмофтизиатрия.От години лечебното заведение трупа неизплатени суми и вече имаше опасност да загуби сградата си, оценена на 530 000 лева. По настояване на управителя на здравното заведение доц. Д-р Христо Ганчев, общинският съвет в града отново помогна.

Доц. д-р Христо Ганчев: Държавата не се грижи за това нещо по една много проста причина - бягат от издръжката.

Около един милион лева е годишния разход за издръжка болницата за лечение на инфекциозни белодробни заболявания в Североизточна България и едва една трета от тях – 330 000 лв., се поемат от Министерството на здравеопазването. Работещите в тубдиспансера не са получавали заплати от близо година. Пари няма, тъй като болницата не може да излезе на печалба. Главно поради факта, че обслужва здравнонеосигурени и социално слаби пациенти.

В момента във варненския тубдиспансер се лекуват 23-ма души, за година са около 200. Откакто е открита – през далечната 1928 -ма година, болницата не е спирала работа, тъй като е единствената с такава специфика в Североизточна България. Лекарите смятат, че е редно издръжката поне на на пациентите регионите извън Варненския, да бъде поета от съответните общини.

Доц. д-р Христо Ганчев: Миналата година имаме 17 пациенти от Добрич до днес задълженията на болницата са 650 000 лв. като някои са от 2013-та година.

Според управителя, в момента решението е едно: да влязат в състава на някоя болница, без да местят сградата си, а преди това да разчистят старите задължения.

Доц. д-р Христо Ганчев: И най-важното е, да бъде спазено направлението – тоест да се запази туберкулозата.

Това обаче може да стане само с решение на здравния министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поправиха една от черните кутии на катастрофиралия египетски самолет
Поправиха една от черните кутии на катастрофиралия египетски самолет
КС ще обсъжда делото за прилагането на здравната карта
КС ще обсъжда делото за прилагането на здравната карта