НОВИНИ

Спорните нобелисти за мир

Нобел за мир се връчва от 1901 г. Според волята на изобретателя на динамита, Алфред Нобел, тя се присъжда на лицето, направило повече от другите за сплотяване на народите, съкращаване на армиите и провеждане на мирни конференции. Първите носители са швейцарецът Жан- Анри Дюнан и французинът Фредерик Паси. Двамата инициират женевските конвенции. Не всички лауреати обаче са приети единодушно - вижте няколко примера:

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:43, 06.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Защо точно той или тя ? Понякога противоречията около някой лауреат идват в последствие.Като Аунг Сан Су Чи, лидерката на Мианма, критикувана в последно време, че не е спряла насилието срещу мюсюлманите рохинги в страната ѝ. Или Ясер Арафат.

Норвежки политик протестира с оставка награждаването му като го нарича "незаслужил победител ". Арафат ръководи палестинската автономия по време на втората интифада срещу Израел, а Шимон Перес с когото поделят наградата през 94-та, нарежда като премиер офанзива срещу Южен Ливан заради ракетни атаки на Хизбола.Тримата с Ицхак Рабин така и не постигат траен мир в израелско-палестинския конфликт.

Михаил Горбачов получава наградата през 90-та за ролята си за края на Студената война. Година по-късно съветският президент праща танкове във Вилнюс, за да спре независимостта на Литва, въпреки че дни след това двете страни подписват споразумение и балтийската република става независима.

Барак Обама печели нобела за мир през 2009-а, а във времето до церемонията по връчването утроява американската армия в Афганистан.

Дори канонизираната майка Тереза не е пожалена. Авторитетното медицинско списание Лансет я упреква, че не е поставила диагноза, нито е дала обезболяващи на умиращи пациенти в хосписа ѝ в Калкута.

Един път връчена обаче, нобеловата награда за мир не може да се отнеме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 40 тютюнопроизводители от Долно Осеново чакат пари за старата реколта
Над 40 тютюнопроизводители от Долно Осеново чакат пари за старата реколта
Спор по промените в Закона за мерките срещу изпиране на пари
Спор по промените в Закона за мерките срещу изпиране на пари