НОВИНИ

Среща Тръмп-Ким ще има, а санкциите няма да спрат

Срещата между Донлад Тръмп и Ким Чен-ун ще бъде на 12-ти юни. Това потвърди днес американският президент, след като се срещна с високопоставен севернокорейски представител, който му връчи писмо от лидера на Северна Корея. От Сингапур пък обещаха, че ще бъдат добър домакин на историческата среща.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:39, 02.06.2018
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Дипломатическите совалки между Вашингтон и Пхенян дадоха резултат и новината е факт - Ким Чен-ун и Доналд Тръмп ще се срещнат на 12 юни в Сингапур. А там вече усилено се подготвят.

Енг Ген, министър на отбраната на Сингапур& Сингапур ще бъде добър домакин на разговорите. Службите за сигурност и външното ни министерство работят денонощно, за да гарантират, че от наша страна всичко ще бъде на ниво.
;

Мястото не е избрано случайно - наричат Сингапур „Азиатската Швейцария“. Южноазиатският финансов център се слави със своя неутралитет, добри условия по отношение на мерките за сигурност и строг контрол върху медиите - факт, който би гарантирал спокойствието дори на севернокорейската делегация.

Сингапур има добри отношения както с Пхенян, така и с Вашингтон, често е домакин на международни форуми. Именно от там дойде и коментарът на американския министър на отбраната, че оттегляне на американските военни от Корейския полуостров няма да бъде в дневния ред на срещата.

;

Остават и наложените на Пхенян санкции.

Джеймс Матис, министър на отбраната на САЩ: Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН по въпросите за севернокорейската ядрена програма остават в сила. Основната ни цел е да бъде завършен процеса по разоръжаване на Пхенян и премахването на всички ядрени оръжия от Корейския полуостров.

Увереност, че това действително ще се случи, изрази и Доналд Тръмп, но без да се ангажира със срок.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Това е процес. На 12 юни няма да подписваме. Това е началото на процес и ще отнеме време.
;

А началото беше поставено с едно писмо - при това с впечатляващи размери. Изпратено е от Ким Чен-ун до Доналд Тръмп, а в Белия дом му го предаде Ким Йон-чхол, смятан за втори човек в режима на Пхенян и дясна ръка на севернокорейския лидер. Тръмп първо заяви, че вътре в плика е написано нещо "много хубаво", но после призна, че всъщност все още не знае какво е посланието, защото не го е прочел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цистерна се обърна на АМ „Тракия“ и предизвика километрични задръствания
Цистерна се обърна на АМ „Тракия“ и предизвика километрични задръствания
Мащабен обир в Рим с българска следа
Мащабен обир в Рим с българска следа