НОВИНИ

Новият испански премиер и правителството на Каталуния положиха клетва в един ден

Новият испански премиер и новото каталунско правителство положиха клетва в един ден. Педро Санчес, който замени Мариано Рахой като министър-председател на Испания, е за разговори с Барселона.Формирането на правителство на Каталуния означава край на директното ѝ управление от страна на Мадрид, наложено заради проведения незаконен референдум за независимост. Новото правителство в Барселона отново иска отделяне от кралството.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:05, 02.06.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

46 годишният Педро Санчес положи клетва като министър-председател на Испания в присъствието на крал Фелипе VI.

Педро Санчес, премиер на Испания: Обещавам да изпълнявам съвестно задълженията си на министър-председател, да съм лоялен към краля и да пазя конституцията като основен закон на държавата".

Церемонията се състоя в двореца Сарсуела. За първи път в демократичната история на Испания тя премина без Библия и разпятие.

;

Предишният премиер - дясноцентристът Мариано Рахой - беше отстранен с вот на недоверие и по конституция поста му беше зает от внеслия вота социалистът Санчес. За разлика от Рахой, Санчес предвижда разговори с Каталуния, въпреки че подкрепи консерватора по време на кризата. Също днес новото каталунско правителство положи клетва.

;

Възгласите свобода са за задържаните каталунски лидери, които искат независимост. След изборите през декември,националистите в Каталуния отново са на власт и новият премиер Ким Тора заяви, че ще продължи с усилията за независимост на областта.Той поиска и преговори с Педро Санчес. Положената днес клетва означава край на седеммесечното пряко управление на Каталуния от Мадрид и връщане на автономията ѝ.

;

Тора е близък съратник на отстранения премиер Карлес Пучдемон, понастоящем арестуван в Германия. Мадрид иска неговата екстрадиция по обвинение за бунт. Съдът веднъж отхвърли искането, но вчера прокуратурата в Шлезвиг-Холщайн е подала иск пред апелативния съд на германската провинция за предаването на Пучдемон на испанското правосъдие. Прокуратурата смята искането на Мадрид е допустимо след разгледани нови видео материали за насилие срещу испански полицаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работи се по идеята за завод за разделно обработване на отпадъци в Созопол
Работи се по идеята за завод за разделно обработване на отпадъци в Созопол
Фейсбук губи популярност сред американските младежи
Фейсбук губи популярност сред американските младежи