НОВИНИ

Срещу мръсния въздух: Хиляди столичани си купиха "зелен билет"

Над 40 хиляди "зелени билета" бяха продадени днес до обяд, отчетоха от Центъра за градска мобилност. Въпреки това колоните от автомобили в пиковите часове не намаляха. Какви са нивата на замърсяване на въздуха и ще продава ли общината и утре билета по 1 лев?

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:23, 04.12.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Според наредбата на общината два поредни дни нивата на фини прахови частици трябва да са над 200 микрограма на кубичен метър и то на две измервателни станции, за да се въведе мярката зелен билет. Днес обаче нивата на замърсяване във всички квартали, в които се мери замърсяването са под 200 микрограма на кубичен метър. Така че утре зелен билет няма да има.

Попитахме Центъра за градска мобилност - защо трябва цели два дни да дишаме мръсен въздух, за да се вземат мерки. Отговориха, че механизма е приет тази година. Трябвало време, за да се прецени как работи и има ли нужда от промени.


По-евтин билет за по-чист въздух въведе общината. 9 сутринта - Цариградско шосе - колони от автомобили и в двете ленти, както всеки ден. Евгени обаче е оставил автомобила и си купил зелен билет за лев.

Евгени Колев: За мен е добра инициатива. Даже съм се възползвал днес. По булевард Малинов, по който по принцип излизам нямаше как да се излезе поради невероятния трафик, така че за мен е голям плюс. А за мръсния въздух имам също други мерки.
Мартина: Не знам дали по-добре се диша, но поне няма мъгла до земята.

От общината въведоха мярката зелен билет за пръв път през последната неделя на януари. Тогава за целия ден продадоха над 24 000 билета. Сега резултатите са различни. Но и денят е работен.

Христиан Петров - изпълнителен директор на Център за градска мобилност: Имаме продадени над 40 000 билета зелени.

Най-много зелени билети са закупени от касите на метрото. Седем пъти повече са продадените дневни карти през мобилното приложение. Не липсваха и оплаквания, че на места билетите са свършили.

Христиан Петров - изпълнителен директор на Център за градска мобилност: Сигнали имахме, но сме реагирали така веднага. Нека да се вземе предвид, че все пак става въпрос в днешния ден са ангажирани над 2000 човека с продажбата на зелени билети, така че когато става въпрос за такъв голям брой хора може някъде спорадично да се случи проблем.

Всички буферни паркинги на центъра за градска мобилност бяха 100 запълнен капацитет. Тези в най-дясната лента на основни булеварди останаха почти празни, показва наша проверка.


Иначе проверките за нерегламентирано горене на отпадъци продължават. При снощната акция не бяха установени нарушители. Инспектирани са 30 авторсервиза и пунктове за вторични суровини, на които са съставени предписания. От общината се заканиха контролът да бъде сериозен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Още от деня: Спекулация ли е поскъпването на тока за бизнеса?
В "Още от деня": Спекулация ли е поскъпването на тока за бизнеса?
Промяна в правилата за международните товарни превози
Промяна в правилата за международните товарни превози