НОВИНИ

Зам.-кметът Крусев ще бъде привлечен като обвиняем за ремонта на "Граф Игнатиев"

Зам.-кметът на София Евгени Крусев подаде оставка и ще бъде привлечен като обвиняем за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Той е призован в следствието следващия вторник заедно с адвокат. Крусев е получил призовка за разпит късно снощи. Кметът Йорданка Фандъкова прие оставката. Общината ще продължи да съдейства на разследването.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Милена Кирова
18:05, 04.12.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Прокурорската проверка на ремонта започна в края на октомври след сигнал на "Спаси София", в който се твърди, че виброизолацията на трамвайните релси е различна от предвидената в проекта.

По-късно стана ясно, че по време на изпълнението проекта е променен, а една от фирмите - отстранена от търга за изпълнението на ремонта, е предлагала да се използва точно този материал, който реално е положен.

За месец разследващите са иззели всички документи по проекта и неговото изпълнение и са разпитали както служители от общината, така и представители на изпълнителя "Джи пи груп". Снощи в 18 ч призовка е получил и столичният зам.-кмет по транспорта.

Евгени Крусев - заместник-кмет по транспорта към Столична община: Там съм призован в качеството си на обвиняем и в тази връзка считам, че най-отговорната пък и мъжка позиция е аз да си подам оставката, което и правя.

Според Крусев, така разследването ще може да си свърши работата. Той подчерта, че до момента е оказано пълно съдействие на всички разследващи органи.

Евгени Крусев - заместник-кмет по транспорта към Столична община: Аз, в качеството си на възложител на тази процедура, естествено нося отговорност и ще продължа да я нося и в хода на проверката на прокуратурата. Ако съм бил подведен от проектант или от някой друг, който е участвал в целия процес по направата на проекта и т.н., се надявам, че това прокуратурата ще го установи.
;

Ремонтът на "Граф Игнатиев" започна в началото на май и трябва да приключи до началото на март 2019 г. Финансиран е по европейски фондове и е на стойност 20 милиона лева. Изпълнител е "Джи Пи Груп".

Трамвайното трасе трябваше да бъде готово още през октомври, но след две отлагания се очаква трамваите да възстановят движението си по маршрута на 8 декември.

През последните месеци има спорове и скандали както за качеството на ремонта, така и за естетиката на проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промяна в правилата за международните товарни превози
Промяна в правилата за международните товарни превози
Какъв ще е ефектът за българските превозвачи след новите правила в ЕС?
Какъв ще е ефектът за българските превозвачи след новите правила в ЕС?