НОВИНИ

Стефан Цанев обясни пред БНТ защо се отказва от отличието "Златен век"

Известният поет и драматург Стефан Цанев след вчерашното честване в Народния театър по повод 80-тата му годишнина избра да гостува единствено в студиото на БНТ. В предаването "Денят започва с култура" той обясни защо се отказва от отличието "Златен век". Както знаете, министърът на културата Вежди Рашидов обясни в писмо, че още не е подписал предложение за награждаването на Стефан Цанев.

Айше Сали
от Айше Сали
20:51, 11.01.2017
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Пълен с енергия и вдъхновение, но без желание за равносметка. Защото да се върнеш към спомените, за Стефан Цанев, означава че си спрял. Обичан, отричан, забраняван - на 80 големият поет, писател и драматург продълава да усеща радостта от писането.

Довършва поемата "Небесна гледа точка" - с весели и тъжни стихове, напомнящи за свободата да гледаш на дребните неща отвисоко. Така се чувства и той сега, след десетилетия, в които се опитвал докосне хората със слово.

Стефан Цанев, поет, писател и драматург: Стиховете ми, ако ги погледнете, поне половината са обръщения - те са диалог. Аз искам от някого отговор, съпричастност. Театърът, може би, ме научи да търся тази публичност, да търся контакта с хората и коректива на това харесват, дали стига този твой глас до хората.

Казва, че най-хубавото нещо в живота му е театърът, а най-лошото - да забранят негов стих или да свалят пиеса. Но според Стефан Цанев това има и силата да калява.

Стефан Цанев, поет, писател и драматург: Вече е опасно за младите мои колеги, че нямат съпротива. защото битката с цензурата изостря сетивата, изостря метафоричните системи. И битката, ако я спечелиш, това е голямо удоволствие.

Като писател с гражданска позиция, Стефан Цанев е бдителен към наградите и ги определя като особено опасни за хората на изкуството. Днес той повтори аргумента, с който отказа да получи орден "Златен век" - заради това, че отличието беше присъдено на директора на Шесто управление на бившата Държавна сигурност - Димитър Иванов.

Стефан Цанев, поет, писател и драматург: Аз не говоря против този човек. Говоря против институцията, която той представлява като висш началник. Награждавайки го, Вежди Рашидов, който представлява правителството в този случай , означава че българското правителство награждава институцията Държавна сигурност.

Честването на 80-годишнината на Стефан Цанев продължава и тази вечер в Народният театър със спектакъла "Духът на поета", а оттук нататък писателят си пожелава да бъде жив здрав, за да изпълни белия лист със своето вдъхновение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няколко села в община Кочериново са без вода
Няколко села в община Кочериново са без вода
В Хамбург откриват Филхармонията на Елба
В Хамбург откриват Филхармонията на Елба