Стефан Цанев обясни пред БНТ защо се отказва от отличието "Златен век"

Известният поет и драматург Стефан Цанев след вчерашното честване в Народния театър по повод 80-тата му годишнина избра да гостува единствено в студиото на БНТ. В предаването "Денят започва с култура" той обясни защо се отказва от отличието "Златен век". Както знаете, министърът на културата Вежди Рашидов обясни в писмо, че още не е подписал предложение за награждаването на Стефан Цанев.

Айше Сали
от Айше Сали
20:51, 11.01.2017
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Пълен с енергия и вдъхновение, но без желание за равносметка. Защото да се върнеш към спомените, за Стефан Цанев, означава че си спрял. Обичан, отричан, забраняван - на 80 големият поет, писател и драматург продълава да усеща радостта от писането.

Довършва поемата "Небесна гледа точка" - с весели и тъжни стихове, напомнящи за свободата да гледаш на дребните неща отвисоко. Така се чувства и той сега, след десетилетия, в които се опитвал докосне хората със слово.

Стефан Цанев, поет, писател и драматург: Стиховете ми, ако ги погледнете, поне половината са обръщения - те са диалог. Аз искам от някого отговор, съпричастност. Театърът, може би, ме научи да търся тази публичност, да търся контакта с хората и коректива на това харесват, дали стига този твой глас до хората.

Казва, че най-хубавото нещо в живота му е театърът, а най-лошото - да забранят негов стих или да свалят пиеса. Но според Стефан Цанев това има и силата да калява.

Стефан Цанев, поет, писател и драматург: Вече е опасно за младите мои колеги, че нямат съпротива. защото битката с цензурата изостря сетивата, изостря метафоричните системи. И битката, ако я спечелиш, това е голямо удоволствие.

Като писател с гражданска позиция, Стефан Цанев е бдителен към наградите и ги определя като особено опасни за хората на изкуството. Днес той повтори аргумента, с който отказа да получи орден "Златен век" - заради това, че отличието беше присъдено на директора на Шесто управление на бившата Държавна сигурност - Димитър Иванов.

Стефан Цанев, поет, писател и драматург: Аз не говоря против този човек. Говоря против институцията, която той представлява като висш началник. Награждавайки го, Вежди Рашидов, който представлява правителството в този случай , означава че българското правителство награждава институцията Държавна сигурност.

Честването на 80-годишнината на Стефан Цанев продължава и тази вечер в Народният театър със спектакъла "Духът на поета", а оттук нататък писателят си пожелава да бъде жив здрав, за да изпълни белия лист със своето вдъхновение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Няколко села в община Кочериново са без вода
Няколко села в община Кочериново са без вода
В Хамбург откриват Филхармонията на Елба
В Хамбург откриват Филхармонията на Елба