НОВИНИ

Студенти изографисват 170-годишна църква по инициатива на БНТ 2

Студенти от Националната художествена академия ще изографисат 170-годишен храм във видинското село Чупрене. Инициативата е на БНТ2 и предаването „Рецепта за култура", с подкрепата на местната власт.

БНТ2-София
от БНТ2-София Карина Караньотова
20:45, 09.11.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Църкавата „Св. Николай Чудотворец“ е реставрирана отвън, но отвътре храмът е облепен с тапети с библейски сцени. Според протосингела на видинската митрополия това е напълно неприемливо, особено когато става дума за паметник на културата, изграден преди почти два века. Сега на святото място ще бъде вдъхнат нов живот ,като вече се изготвя проект в съответствие с каноничните изисквания. След като бъде одобрен магистрите от художествената акадения ще изографисат църквата.

Любомил Драганов, преподавател в Националната художествена академия: От чисто художествена гледна точка има много неща, които не са така както трябва , дори не обсъждам проблема трябва ли да бъдат залепени тапети или не. Днеска слагаме началото на работата по изписването на този храм, ние сме екип преподаватели със студенти и ще вземем размери на храма, което е първата стъпка по започване на работата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп и Си Дзинпин - различен стил в управлението
Тръмп и Си Дзинпин - различен стил в управлението
ЕК отпусна 739 милиона лева за АМ Струма
ЕК отпусна 739 милиона лева за АМ "Струма"