НОВИНИ

Световната банка е готова да финансира Западните Балкани

На международен форум в София посветен на интеграцията на Западните Балканите и подкрепен от Световната банка, премиерът Бойко Борисов заяви, че само от държавите в нашия регион зависи да не носят проблеми на Евросъюза, а просперитет. Световната банка е готова да финансира със 150-200 млн. долара търговията и транспорта, с които да помогне на балканските държави за бързо преминаване през границите на хора и стоки, обяви на форума главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:05, 07.12.2017
Чете се за: 01:34 мин.
По света

Страните от Западните Балкани имат огромен потенциал за интеграция и с поемане на председателството на ЕС България този потенциал може да бъде реализиран, подчерта при откриването на форума Кристалина Георгиева.

Само до преди 3 години подобна балканска среща за регионална интеграция би изглеждала невъзможна, а днес заедно сме на една маса и имаме рядък шанс за успех по пътя към евроинтеграцията на всички държави от Западните Балкани, изграждането на обща модерна транспортна и дигитална инфраструктура и по-добър живот за нашите граждани. Така накратко могат да се обобщят изказванията на домакина Бойко Борисов, президентите на Косово и Черна Гора и премиерите на Албания, Македония и Сърбия. Те подчертаха, че именно европейските надежди на хората в техните страни са ги събрали заедно. И това, по думите им, е процес, който силно допринася за постигането на помирение и поглед към бъдещето.

Филип Вуянович - президент на Черна гора: В рамките на брюкселската администрация трябва да се ускори процесът на присъединяване на държавите от Западните Балкани към ЕС. По отношение на Черна гора - ние сме максимално за това транспортната инфраструктура да се подобрява, да има по-ефикасен контрол на транспорта и така да се развива сътрудничеството в региона.
Хашим Тачи - президент на Косово: Факт е, че Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят своя общ процес на интеграция към ЕС. Това ще помогне за общата стабилност на Балканите и ние заедно трябва да инвестираме във всеки общ проект. Косово ще бъде за всеки един съвместен проект и ще направи всичко възможно за по-бърза интеграция към ЕС.
Ана Бърнабич - министър-председател на Сърбия: Трябва да докажем, че Балканите могат да работят по много по-различен начин, отколкото в миналото. Бойко Борисов има лично голям принос за изграждане на този различен имидж на Балканите. Ние ще работим усилено, за да поддържаме темпа на този диалог на Западните Балкани, както комуникациите и съвместните проекти.
Еди Рама - министър-председател на Албания: Събрали сме се заедно, което не се е случвало никога преди. Европейските надежди на нашите граждани събраха заедно всички лидери на Западните Балкани. Този процес на интеграция ни учи на много важни неща - да работим заедно за постигане на общите цели на Балканите.

Бойко Борисов посочи, че Европа си има достатъчно проблеми в евросъюза и с Брекзит, за да генерира нови. И затова всички балкански лидери трябва да отидат пред Еврокомисията с готови проекти. Днес ЕС и Световната банка ни дават възможност с европейски фондове, кредити и вътрешни средства да осъществим проекти, които ще ни свързват, заяви премиерът Борисов. Част от моментите, които повдигнаха настроението в залата бяха думите на Еди Рама към Бойко Борисов, че сега вече региона гледа не само към Меркел, но и към него с надежда за европейското си бъдеще. А Борисов нарече македонският премиер Зоран Заев "балканския Макрон".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвени ли са учители и директори в случаи на насилие над ученици?
Подготвени ли са учители и директори в случаи на насилие над ученици?
Епидемията от хепатит в Раковски е овладяна
Епидемията от хепатит в Раковски е овладяна