НОВИНИ

Томислав Дончев: Електронното правителство струва около 130 милиона

В студиото на „Още от деня“ вицепремиерът Томислав Дончев отхвърли твърдението, че България е отделила 2 млрд. лева, като посочи, че има грешка в изчисляването. Той разграничи харчовете за техническо обезпечаване на администрацията от отделянето на средства за електронното правителство, които по думите му са около 130 милиона лева. Той също така отбеляза, че е е важно какви послания се отправят както към Западните Балкани, така и към Европа, като призна, че всяка една държава от региона е в различна степен на готовност да се присъедини към ЕС.

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 07.12.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Томислав Дончев отбеляза, че познава добре естонския опит в електронното управление и заяви, че в балтийската държава е имало няколко опита за се въведе електронното правителство. Той изрази надежда, че България е поела по правилния път за въвеждането на електронно правителство, но призна, че пътят е дълъг.

Томислав Дончев, вицепремиер: Исторически, България отделя около 100 млн. за купуване на компютри и принтери, но това не е електронно правителство. Електронното правителство е в системи и регистри. За това България е отделила около 130 милиона. Останалото е оборудване.

Той посочи, че само за електронизирането на десет документа, са променине около 100 закона и „сигурно още толкова наредби“.

Томислав Дончев заяви, че България може да постави цел пред Западните Балкани, за да не се развиват хаотично, и това е европейската интеграция. Той отбеляза, че към гражданите на страните от региона е важно да се отправят послания за свързаност и споделеност на целите, но към Европа посланията са по-сложни. Той допълни, че е нереалистично да се даде конкретна дата коя от страните кога може да се присъедини към ЕС, тъй като са в различна степен на готовност.

Томислав Дончев, вицепремиер: Разумно е всички да се убедят, че трябва да се следва линия на реализъм, да не се очаква, че нещата ще станат след година-две. [...] Никой от нас не твърди, че сме идеални, можем да кажем, че ЕС е чудесен проект, от който има ползи. В същото време не забравяме, че и ние имаме проблеми за решаване.

Вицепремиерът отбеляза, че по въпроса с изостаналите региони в България е необходимо да се предприемат стъпки, макар и да са скъпи, а резултатите от тях да са далеч в бъдещето.

Томислав Дончев, вицепремиер: Без транспортна свързаност няма шанс за икономическо развитие. От друга страна, ако моделът на регионално развитие се базира само на транспортната свързаност, той ще е неуспешен.

Той се обяви за система от поощрения за фирми от региона, както и да се повишат заплатите на заетите в публичния сектор в изостаналите региони, макар последното да е само на ниво идея.

По отношение на опозицията, Дончев отбеляза, че битката с „неконвенционални средства“ може да има обратен ефект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санираха един от най-високите блокове в Русе
Санираха един от най-високите блокове в Русе
Александрина Пендачанска дебютира в Тоска
Александрина Пендачанска дебютира в "Тоска"