НОВИНИ

Световноизвестният журналист Ерик Уайнър се срещна с почитатели в София

Световноизвестният журналист, писател и пътешественик Ерик Уайнър се срещна с български творци и почитатели в София. Домакин на събитието бе Българската телеграфна агенция. Според автора на бестселъра "География на блаженството" днес, повече от всякога, хората по света имат нужда да обичат мъдростта. Затова именно тя ще бъде и "главният герой" в следващата му книга.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:27, 18.06.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Той е "мърморкото, който търси най-щастливите места на света". Той се е впускал във флирт с божественото. Отправял се е и в търсене на най-творческите кътчета. А от няколко дни той, Ерик Уайнър, е в България. Страната, която по негови думи го е посрещнала най-гостоприемно.

Ерик Уайнър - журналист, писател, пътешественик: Извинете, но моят български не е много добър, затова ще говоря на английски. Запитах се защо точно в България ми се случва това топло посрещане и стигнах до извода, че българите са или сред най-умните и интелигентни хора в света, или се чувстват нещастни и имат нужда от моите книги. А може би и двете едновременно.

Ерик Уайнър е един от най-популярните изследователи на щастието. Вярва, че то се намира точно зад ъгъла, а номерът е, както пише той, "да откриеш тоя проклет ъгъл".

Как изглежда щастието по български? Според Уайнър, то може да бъде описано с една дума - ракия. Не за друго, а защото българинът е открил, че да ядеш и пиеш с приятели, носи много щастие.

Ерик Уайнър: Мисля, че българите са щастливи, но се преструват, че не са. Мога да ги определя като щастливо нещастни. Според мен хората тук са влюбени в нещастието си, но вътре в тях има щастие, което само чака да излезе. Това е необичайна страна - българите редуват щастие и нещастие през цялото време. Обичам това в тях.

Ерик Уайнър признава, че живее едновременно в два свята, упражнявайки професиите на журналист и писател. Съветите му към журналистите - на първо място забавете темпото, гледайте на интервютата като на диалог и изслушвайте, бъдете като Леонардо да Винчи - всестранно развити, не на последно място - бъдете позитивни.

Ерик Уайнър: Новините не са само лоши новини, добрата новина също може да бъде новина. Положителната журналистика е да откриваш положителни истории за хора, които са намерили иноваторски решения за проблемите на света и да разпространяваш тези новини.

Следващата книга на Ерик Уайнър вече очаква да бъде издадена. Тя ще е посветена на Сократ, мъдростта и философията. А българските му почитатели ще могат да ѝ се насладят от май идната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват къща за гости в село Донковци
Проверяват къща за гости в село Донковци
Европейският съд отмени планирани пътни такси в Германия
Европейският съд отмени планирани пътни такси в Германия