НОВИНИ

Трафикант спечели поръчка за превоз на мигранти

Името на обвинен за нелегален трафик на бежанци изплува във фирма, която е спечелила обществена поръчка на Главна дирекция "Гранична полиция" за транспорт на мигранти, незаконно преминали в страната. По разпореждане на ръководството на МВР започва обстойна проверка и преглед на процедурата по сключения договор. Как обаче се е стигнало до този скандален резултат разказва Веселин Григоров.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:04, 14.08.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Всичко започнало на 27 юни, когато до полицията в Царево е подаден сигнал за автобус в района на Синеморец, пълен с 65 нелегални мигранти.

Кънчо Крумов-районен прокурор на Царево
"От землището на Синеморец, това е на 3 километра от българо-турската граница- автобус товари лица, незаконно преминали границата. На входа на Царево правят заградителни мероприятия и спират автобуса. Той е управляван от Григор Григоров."

В рамките на три дни разследващите събират всички доказателства, а защитникът и обвиняемият Григоров пожелават да сключат споразумение с Районния съд в Царево.

Кънчо Крумов-районен прокурор на Царево
"Обвиняемият се е признал за виновен в извършеното от него деяние, наложено му е условно наказание, наред с това глоба в максималния размер и конфискация на автобуса, с който е извършен превозът."

Изненадващо само дни по-късно Окръжният съд в Бургас изменя мярката за неотклонение и го пуска под домашен арест. Трафикантът действа бързо и прехвърля дружеството и автобуса на името на баща си, а той се явява на търга, обявен от Гранична полиция.

Кънчо Крумов-районен прокурор на Царево
"Тая обществена поръчка е сключена на 2 август, по силата на която фирмата, която към сегашния момент е представлявана от баща му, придобива право да вози на територията на цяла България емигранти. Обществената поръчка е за срок от един месец."

В съдебно заседание Григоров и неговият защитник се отказват от споразумението и представят договора, сключен с Гранична полиция.

Кънчо Крумов-районен прокурор на Царево
"Договорът беше представен в съдебно заседание, където процесуалният му представител направи изявление, че едва ли не той законно е превозвал към оня момент мигранти, опитвайки се да вкара по някакъв начин държавните служби в една престъпна дейност, организирана от неговия подзащитен."

Проверка на БНТ установи, че фирмите, които се явяват на подобни търгове, се проверяват единствено дали нямат финансови задължения, а най-ниската оферта е основен аргумент за спечелване на поръчката. Така фирмата "Еделвайс 0707" получава договор с Гранична полиция, но автобусът, който е бил посочен за превоз, всъщност е арестуван и се намира на паркинга на полицията в Царево. Дали това е целенасочен опит да се вкарат държавните институции в скандал по темата мигранти или е пропуск в законодателните норми за такива търгове, тепърва ще се изяснява. В Закона за обществените поръчки се забранява в процедури да участват само разследвани за финансови злоупотреби и измами. Според информация на БНТ конкретната обществена поръчка е с европейско финансиране.От МВР вече са разпоредили пълна проверка на случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Ще поискаме помощ от НАТО само при нужда
Борисов: Ще поискаме помощ от НАТО само при нужда
Тризначки от Естония участваха в маратона в Рио
Тризначки от Естония участваха в маратона в Рио