НОВИНИ

Ховърборд-атрактивно средство за придвижване в града

Ново, атрактивно средство за придвижване в града набира популярност. Ховърбордът, или самобалансиращият се скутер, вече се появи и по улиците и парковете на София и по морето.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев Петър Георгиев
17:41, 14.08.2016
5768
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Ако за първи път чувате за ховърборд, може би ще останете изненадани. Той не левитира, както предполага английското му наименование. Това етимологично противоречие обаче няма да се отрази на вълнението ви, когато стъпите върху него.

Евгения Славова - управител на магазин за технологии в София
"Ховърбордът е нова технология, която тепърва навлиза на пазара. Нещо много интересно за децата предимно, младите, въпреки че съм си говорила с много познати клиенти чужденци, които казват, че и възрастни хора го карат в чужбина."

За да управлявате ховърборд, ви е нужна правилна стойка и отличен баланс. Устройството се задвижва от литиево-йонна батерия, като в зависимост от модела развива от 6 до 15 км/ч и издържа от 8 до 20 км.

Най-често може да го видите на места като столичния Южен парк, където ходи и 17-годишният Денис Симеонов.

Денис Симеонов - ученик
"В началото е леко трудно да се управлява, но се свиква. - Колко време ти трябва, за да свикнеш? - Два-три дни."

Самобалансиращият се скутер понякога може да крие опасности, които не са свързани само с управлението му. Инциденти със самозапалили се батерии в Америка провокираха проверка от страна на българската Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. В България обаче досега не е подаден нито един сигнал за злополука с неизправен ховърборд.

Мирослав Йотов - Главен директор на дирекция "Надзор на пазара" на ДАМТН
"Особено когато е в ниския ценови диапазон този продукт, той предполага, че е и некачествен, което води и до съответните рискове от употребата."

Досега от агенцията са проверени 1280 ховърборда, всеки струващ над 700 лева. Всички те са в изправност. Експерти съветват продуктът да се купува само от лицензирани магазини, където минава качествена проверка.

Ховърбордът едва ли ще измести велосипеда като предпочитано алтернативно превозно средство не само в България, но и по света. Но това не го прави по-малко впечатляващ и любопитен. Със сигурност ще ви накара да се почувствате като герой от научнопопулярен филм. А това може да бъде пристрастяващо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-великият олимпиец Майкъл Фелпс приключи кариерата си
Най-великият олимпиец Майкъл Фелпс приключи кариерата си
140 нелегални мигранти са опитали да преминат българо-турската граница
140 нелегални мигранти са опитали да преминат българо-турската граница