НОВИНИ

По-различна "Травиата" ще завледее тази вечер НДК

Диригентът Любка Биаджони и нейният оркестър "София Симфоникс" ще представят операта на Верди заедно с носителката на престижната награда "Пучини" Марта Торбидони, която ще влезе в ролята на куртизанката Виолета. Маестра Биаджони обеща на публиката по-различна "Травиата". Каква е тя разказва Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
13:57, 14.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Оперен спектакъл, в който не режисьорът, а диригентът е най-важният. И вместо, скрити в оркестрината, музикантите са на сцената, редом до солистите. Така "Травиатата", на маестра Биаджони и нейният оркестър "София симфоникс", се доближава най-много до оригинала на Джузепе Верди.

Любка Биаджони, диригент: Всъщност Верди, когато през 1853 г. за пръв път изпълнява "Травиата", сам прави режисурата. Тогава е нямало култ към режисьора и режисурата, както в днешни дни.

В този прочит на италианската опера декорът и режисурата само ще подсилят въздействието на красивата музиката. По сцената няма да има много излишни неща, но за да пресъздаде истински духа на спектакъла, Любка Биаджони е донесла мебели на няколко века от дома си в Бавария.

Любка Биаджони: Ще бъде по-камерен, по-интимен, по-въздействащ според мен, в някакви аспекти за публиката.
Вече няколко години маестра Биаджони работи със собствения си оркестър. Казва, че за нея той е дар от Бога. А творческото усещане за пълна свобода диригентът ще предаде тази вечер и на публиката.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Репортерски поглед: Какво се случва с ромите от 147-о училище?
Репортерски поглед: Какво се случва с ромите от 147-о училище?
Търсят талантливи деца за летните школи на Фондация Миню Балкански.
Търсят талантливи деца за летните школи на Фондация "Миню Балкански".