НОВИНИ

Тротоарите в София - непроходими за хората с увреждания

Ако за повечето от нас студът и снегът са препятствие, то за нашите близки и приятели с увреждания това е истински "капан". Вижте в репортажа на Тереза Ставрева от БНТ 2 как изглежда един "зимен ден" на Светла, пострадала при катастрофа преди години.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
21:55, 12.01.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
тротоарите софия непроходими хората увреждания

Светла Николова катастрофира през 64-та година и едва на 31 години остава инвалид за цял живот. Макар и да не е на инвалиден стол, Светла изпитва затруднения, дори когато се движи по равна настилка, а настъпи ли зима се превръща в заложник на собствения си дом.

Светла Николова: Аз се придвижвам трудно с бастун съм. Виждате моите съседи са достатъчно добри и изчистиха площадката пред блока, но отстрани на блока, пътеката, която отива към пазара и към магазините никой не чисти, защото то е обществена собственост.

Светла не е излизала от дома си от 24 декември. Страхува се, защото вече два пъти е падала заради непочистените от снега тротоари и е чупила крака си. Този зимен капан обаче ѝ пречи да върши дори най-простите си битови задължения.

Светла Николова: Не мога да отида до кофата за боклук, защото между колите, които са паркирали, са натрупали преспи и това явно ме затруднява много.

Въпреки притесненията Светла се осмелява да прекрачи прага на дома за първи път от Бъдни вечер заедно с нас. Води ни до спирката на пазара в "Младост", която дори за хора без проблеми с двигателната система, се оказва недостъпна. Светла обаче е благодарна, че все пак не е на инвалиден стол и макар и с помощ има как да излезе навън.

Светла Николова: С количка не може да се излезе в никакъв случай. Колелата им не са пригодени за такива условия, да не говорим, че пътечките са много тесни. Да не говорим, че по същия начин е много трудно придвижването и на хора, които се придвижват с две канадки.

На въпроса дали някога тя или нейни познати в подобна ситуация са сигнализирани контролните органи, Светла просто се усмихва и споделя, че въпреки многото оплаквания, всяка зима ситуацията се повтаря. Свързахме се и с Инспектората в София, който отговаря за контрола върху фирмите наети да почистват.

Оказва се, че на пазара в "Младост", където Светла живее, има издадени едва пет глоби на търговци за непочистени от сняг територии. Ще има ли санкции, обаче за фирмите, наети да почистят тротоарите, които не са ничия собственост, засега от Инспектората не могат да коментират. Единственото, което заявиха е, че всекидневно правят проверки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-километрова опашка от ТИР-ове на ГКПП Капъкуле заради снега и студa
16-километрова опашка от ТИР-ове на ГКПП "Капъкуле" заради снега и студa
Сенатска комисия одобри Джеймс Матис за шеф на Пентагона
Сенатска комисия одобри Джеймс Матис за шеф на Пентагона