НОВИНИ

Търсят дървета на 100 години в Пловдив

Местни екологични дружества започват проект за регистриране на дърветата столетници в общината. Това съобщиха от екологичната организация „Зелени Балкани“.

bnt avatar logo
от БНТ
10:55, 29.06.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Проектът предвижда локализирането им, установяване на възрастта и регистрация в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Ще се преглеждат снимки и документи в Държавен архив - Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов“.

Сдружение „Зелени балкани“ е предоставило офиса си, за да бъдат посрещани възрастни граждани, които не ползват интернет, но имат информация за много стари дървета. Инициативата е под надслов „Да спасим пловдивските паркове“. В нея участват и доброволци от Съюза на ландшафтните архитекти и Съюза на озеленителите.

Към момента Община Пловдив все още не е подавала информация за столетни дървета в Инспекцията, за да бъдат включени в регистъра на защитените видове. Според еколозите, столетни дървета със сигурност има в Цар Симеоновата градина, създадена през 1892 г., както и в Дондуковата градина, която е създадена по-рано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлия Ненкова е новият председател на КЗК
Юлия Ненкова е новият председател на КЗК
Президентът Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до Реджеп Ердоган
Президентът Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до Реджеп Ердоган