САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Сотир Цацаров е категоричен в подкрепата си Гешев

Главният прокурор Сотир Цацаров е категоричен в подкрепата си за Иван Гешев. Това стана ясно от отговора му на въпрос на БНТ по повод предстоящия пленум на ВСС в четвъртък, на който ще бъде прегласувана кандидатурата на заместника му за обвинител номер едно.Ирина Цонева с подробностите.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
16:13, 11.11.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Пред медиите Сотир Цацаров заяви, че не вижда във върнатия от президента указ резултат от политически натиск. По думите му Румен Радев имал това конституционно право и му правело чест, че е мотивирал неподписването на указ, защото по закон не е задължен да представи мотиви.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Направени бяха много коментари. По обясними причини аз се въздържах от коментар. Зададени бяха и много въпроси защо президентът направи това, какво е обяснението. Колкото и на пръв поглед нелогично да звучи, моят отговор е такъв - защото е президент.
Той направи това, на което има право и оттук нататък на ход е ВСС.

Цацаров заяви също, че не смята, че ще се стигне до криза с избора на нов главен прокурор поради факта, че няма законово определен краен срок за подписване на указа. Ако изходът в четвъртък е 17 и повече гласа "ЗА" Иван Гешев, конституцията на практика задължава президента да подпише указа, обясни Цацаров.

Сотир Цацаров: Това не означава, че трябва да чакаме указ на първия час, след евентуално гласуване или след два дни. Но така или иначе президентът показа, че действа, както той се изрази, в обозрим срок. Следователно както досега конституцията бе спазена, очаквам тя да бъде спазена и за в бъдеще.

Протакането на нещата не е решение, заяви още Сотир Цацаров.

Самият Гешев коментира по-късно, че не е притеснен от предстоящото прегласуване в четвъртък. Според него определен кръг от хора се страхуват от работата на прокуратурата, която е засегнала интересите им. Това е причина да са против избора му за главен прокурор и да искат провал на процедурата.

Иван Гешев: Силно се надявам, че не се цели съзнателно дестабилизиране на прокуратурата и институциите, както и на цялата правоохранителна система. Надявам се, въпреки че почвам да имам съмнения вече.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кметът на Несебър положи клетва и беше върнат в ареста
Кметът на Несебър положи клетва и беше върнат в ареста
Турция започна репатриране на бойци от Ислямска държава
Турция започна репатриране на бойци от "Ислямска държава"