НОВИНИ

Туристите не напускат Халкидики, въпреки щетите

Туристите не напускат Халкидики и тези, които са предвидили да дойдат в близките дни, няма от какво да се страхуват, съобщи Катя Пеева, кореспондент на Българското национално радио в Солун за "По света и у нас". Пътищата са почистени и обстановката е спокойна.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, БНР
18:14, 11.07.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Гръцките власти са реагирали много бързо на последиците от бурята. Пожарната на Солун за час стигна до Халкидики, полицията предупреждаваше хората за изкоренени дървета и затворени пътища, а гражданска защита се отзоваваше на всеки сигнал.

Говорителят на правителството заяви, че предупреждение за бурята е отправена на няколко езика. Спасителната операция се ръководи от министъра за защита на гражданина и обществения ред Михалис Хрисохоидис:

Стелиос Пецас - говорител на гръцкото правителство: Искам да ви информирам за предприетите действия през последните 24 часа. Гражданска защита издаде предупреждения за опасно време вчера в 17,57 часа на базата на прогноза на Националния метеорологичен център. Оповестени бяха и инструкции за защита на гражданите, излъчени на четири езика по национални и местни медии.
Михалис Хрисохоидис- министър на защитата на гражданина и обществения ред: Искам да изразя дълбока тъга от името на всички за загиналите, включително двете деца в засегнатия район. Скърбим за тях и сме солидарни със семействата им, с хората, загубили своите близки.

Гърците днес се молиха за ранените в църквите, а те са около 120, като повечето от тях са настанени в болници в Солун. Според лекарите състоянието им не е животозастрашаващо.

Задействан е и европейският спасителен механизъм и вече е получена първата помощ от половин милион евро за засегнатите общини. Обезщетяват се и фермерите, защото цялата реколта на полуостров Халкидики е унищожена.

Туристите не напускат Халкидики. Продължават почивката си. Пътищата са отворени. Възстановява се електрозахранването. Тези, които са планирали почивка на Халкидики, няма от какво да се страхуват. Бурята премина.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличава се целевата помощ за отопление и броят на хората, които ще я получат
Увеличава се целевата помощ за отопление и броят на хората, които ще я получат
Излезе първото класиране за гимназиите след 7. клас
Излезе първото класиране за гимназиите след 7. клас