НОВИНИ

Депутатите от "Атака" искат отмяна на остраняването на Сидеров

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров смята, че отстраняването му от председателското място на парламентарната група на "Обединени патриоти" е нелегитимно и трябва да бъде заличено. Депутатите от "Атака" връчиха на председателя на парламента Цвета Караянчева документи, с които аргументират позицията си и настояват тя да отмени решението за смяна в ръководството на парламентарната група на "Обединени патриоти". Атака поиска заседания на малката и на голямата коалиция.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:45, 11.07.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Волен Сидеров няма съмнение, че той е председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти". Смята, че решението за промяна в ръководството е нищожно, защото е взето в противоречие с коалиционно споразумение, правилника на парламентарната група и на Народното събрание. Подозира, че отстраняването му може да е свързано с геополитически интереси.

Волен Сидеров - ПГ на "Обединени патриоти": Само вчера МС одобри сделката с Ф16, а сделката с Ф-16 е много спорна. На всички ви е известно, че Атака сме категорично против тази сделка

Да не би пък тези колеги,които онзи ден направиха задкулисна седянка, не са така поощрени от някъде, от някое чуждо посолство. Не знам.

Председателят на Парламента Цвета Караянчева обясни , че ще даде отговор на искането му след като чуе мнението на юристите.

Цвета Караянчева - председател на НС: Разпоредила съм на правния отдел вече да изследва случая в детайли и да им даде заключение и тогава ще взема отношение.

За депутатите от ВМРО и НФСБ решението за промените в ръководството на парламентарната група е напълно законосъобразно. Искрен Веселинов от ВМРО видя и нещо позитивно в създалото се напрежение.

Искрен Веселинов - съпредеседател на ПГ на "Обединени патриоти". ВМРО: Изведнъж Атака, които от миналия декември, доколкото помня, бойкотират заседанията на коалиционния съвет, пожелаха да се срещнат с нас.

Желанието за диалог остава, добави и Валентин Касабов от НФСБ.

Валентин Касабов - съпредеседател на ПГ на "Обединени патриоти", НФСБ: И сега го казваме вратата са отворени, ние си говорим нормално с всеки един от колегите, включително с г-н Сидеров. Няма драма!

А на искането на "Атака" премиерът Бойко Борисов да свика и заседание на голямата коалиция, финансовият министър Владислав Горанов каза, че не е работа на ГЕРБ да се превръща в арбитър в този спор. Вярва, че партньорите от малката коалиция ще преодолеят вътрешните си противоречия, защото стабилността на управлението е по-важно.

Владислав Горанов- министър на финансите: "Тези дрязги между тях не са приятни. Ние държим на коалицията и на довършването на мандата.По добра конструкция от сегашното управление няма. С ДПС не е приемлива за обществото.

От "Атака" призоваха лидерите на другите две партии утре да се събере политически съвет на "Обединени патриоти". Стана ясно обаче, че Красимир Каракачанов има предварително уговорени ангажименти извън София, а Валери Симеонов ще е извън България. Затова утре няма да могат да се отзоват на поканата на Волен Сидеров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демократична България иска оставки за проваления транспортен проект в Пловдив
"Демократична България" иска оставки за проваления транспортен проект в Пловдив
​4,5 млн. лв връщат собствениците на къщи за гости в нарушение
​4,5 млн. лв връщат собствениците на къщи за гости в нарушение