НОВИНИ

​4,5 млн. лв връщат собствениците на къщи за гости в нарушение

4,5 млн. лв. евросубсидии ще връщат собственици на къщи за гости, които не се използват по предназначение. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след проверка на всички такива къщи в страната. 15 от 288 къщи за гости не функционират по предназначение, а за други 74 предстоят допълнителни проверки заради съмнения за отклонение от правилата.

Александър Марков
от Александър Марков
18:33, 11.07.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

746 са къщите за гости, построени с евросредства у нас, 288 подлежат на мониторинг, 100% са проверени, обяви земеделският министър Десислава Танева. Ако са в нарушение, тепърва ще се решава каква санкция ще бъде наложена за 74 от тях.

Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Санкцията, която би била наложена, варира от 5-15% от стойността на платената подкрепа.

Собствениците на три къщи за гости са близки до кметове: на Луковит, Долна Баня и Велинград, обяви Десислава Танева. Първите две функционират по закон.

Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Като собственици на роднини на кметове - на община Долна Баня, къщата му функционира като къща за гости, на негова снаха. По всички показатели, е къща за гости. Тя е в мониторинг.

Тази във Велинград обаче ще подлежи на санкция.

В два случая собствениците на къщи са свързани със служители на Държавен фонд "Земеделие".

Живко Живков, директор на ДФЗ: Една от къщите в област Ловеч принадлежи на родителите на наша служителка. Решението предстои да бъде взето какво ще е наказанието, че не е подала декларация за конфликт на интереси.

Най-много нарушения в къщи за гости има в областите Пазарджик, София, Ловеч, Видин, Шумен, Перник, Разград.

Калоян Костадинов, зам.- изпълнителен директор на ДФЗ: 100% финансова корекция ще има при тях. ДФЗ ще си изиска обратно платените субсидии.

Няма срок, в който собствениците на къщи за гости, които са в нарушение, трябва да върнат евросубсидиите, но могат да обжалват санкцията на ДФЗ пред ВАС. Ако загубят делото, но нямат пари да се издължат, съдът може да наложи изпълнително производство.

Всички данни за нарушения земеделското министерство ще изпрати и на прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите от Атака искат отмяна на остраняването на Сидеров
Депутатите от "Атака" искат отмяна на остраняването на Сидеров
Увеличава се целевата помощ за отопление и броят на хората, които ще я получат
Увеличава се целевата помощ за отопление и броят на хората, които ще я получат