Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

До края на юли ще бъде облекчено отпускането на лекарства за онкоболни деца

До края на месеца ще бъде облекчена процедурата, по която се отпускат онко-лекарствата за болни деца. Здравното министерство пое ангажимент пред родители на такива деца, които днес организираха протест. Болниците ще могат да правят заявки за медикаментите за по-продължителен период от време, така че да не се стига до недостиг на лекарства.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:02, 11.07.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

10 години нерегистрираните онколекарства за деца стигат до тях трудно и бавно. След като Касата пое функциите на Фонда, процедурата става още по-сложна. И освен с болестта, родителите са принудени да се борят най-вече с бюрокрацията.

Симона Караиванова - Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания": Нашите деца се наричат сървайвъри.
Божана Илиева - родител: Аз в момента настръхвам и очите ми се насълзяват.

Всеки един ден, всеки един час е от значение.

Симона Караиванова - "Сдружение деца с онкохематологични заболявания": Това не са специфични лекарства, те са основни лекарства от първа линия в протоколите за лечение на деца с рак.

Родителите многократно поставяха проблемите пред здравните власти.

Теодора Арменкова - "Сдружение деца с онкохематологични заболявания": Не е работа на родителите да попълват много документи с подобно съдържание, за да доставят лекарства на децата си.
Симона Караиванова: Всички искаме едно - да има лекарства за децата ни в болничните аптеки и лекарите ни да са освободени от този административен товар.

Днес здравното министерство чу майките.

Жени Начева - зам.-министър на здравеопазването: Това е една от първите ни задачи да елиминираме бюрократичната тежест за майките. Ще оптимизираме обхвата на документите, които се подават, сроковете за обработка на тези документи.

Очаква се от септември да влязат в сила промените в две наредби. Така болниците ще могат да планират нужните им количества медикаменти, а родителите няма да се занимават с документация. И както сами си пожелават - агонията им да приключи.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ирански съдове се опитаха да блокират британски танкер
Ирански съдове се опитаха да блокират британски танкер
Забраниха всички тютюневи изделия за деца до 18 години
Забраниха всички тютюневи изделия за деца до 18 години