НОВИНИ

Извънредно положение е въведено след смъртоносната буря на Халкидики

Извънредно положение на полуостров Халкидики след силния дъжд и ураганния вятър снощи. Опустошителната буря на гръцкия полуостров причини смъртта на 7 души. 6 -ма са чуждестранни туристи, от тях - две малки деца. Ранени са над 100 души. Още за ситуацията в Гърция и има ли българи, засегнати от стихията

bnt avatar logo
от Станислава Христова
20:14, 11.07.2019
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Няма загинали и тежко пострадали българи. Единственото притеснение на българите, които почиват на Халкидики, с които разговаряхме е че нямат електричество и вода. Ако токът не бъде пуснат до утре, те няма да могат да зареждат телефоните си, с които поддържат връзка с близките си.


;

Изкоренени и прекършени дървета, затиснати автомобили, десетки разрушени заведения и много къщи, останали без покриви - това можеше да се види на полуостров Халкидики след опустошителната буря снощи.

Константинос - рибар: На 77 години съм. През целия ми живот не съм виждал толкова ужасно нещо.
Деби Лойд, турист от Англия: ... Вятърът беше плашещ. Помете всичко по пътя си...
Наталия, турист от Русия: Смразяващ вятър, просто смразяващ - затворихме всички прозорци и се изля дъжд, който буквално заля цялата къща. Веднага наводни първия етаж, изгасна и тока. И тука, в полето пред нас едно като торнадо се завихри, а около него святкаха мълнии.

Загиналите са двама туристи от Чехия, жена и осемгодишно момче от Румъния, мъж и момче от Русия. Ранени са около 100 души, предимно чужденци, повечето от падащи предмети. 23-ма са приети в болница.

Нефели, туристка от Гърция: Внезапно пясъкът се вдигна във въздуха, влизаше в очите ни, падаха мълнии, започнаха да ни викат - да влезем всички вътре в ресторанта. Навсякъде летяха столове, падаха дървета, всичко стана пред очите ни. Всички вътре изпаднаха в паника, беше истински хаос. Няколко шишета от бара паднаха върху приятел на брат ми и той пострада много сериозно.
Ричард - турист от Унгария: Беше много силна буря. Много беше страшно, защото имаше силен вятър, градушка и силен дъжд. Още малко и щяхме да плуваме.

В разгара на лятото на полуострова работят и почиват хиляди българи.

Сашо Василев: Уплашихме се много, но да кажем и че благодарение на Господ свърши всичко много бързо. Ние тук работим.

Страшната буря причини огромни щети, но ситуацията е овладяна.

;

Всички заведения наоколо са напълно опустошени. Именно в едно от тях са загинали две от жертвите. Продължава отстраняването на падналите дървета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушаха кандидатите за членове на СЕМ
Изслушаха кандидатите за членове на СЕМ
Ирански съдове се опитаха да блокират британски танкер
Ирански съдове се опитаха да блокират британски танкер