НОВИНИ

САЩ разследват облагането на техногигантите във Франция

Американският президент Доналд Тръмп нареди разследване на нов данък, който ще бъде наложен срещу технологични гиганти във Франция. Ако разследването установи, че френското правителство използва "нелоялни търговски практики", то това ще бъде достатъчно за американския президент да наложи мита върху вноса на френски стоки. Френският Сенат днес одобри данъчната мярка, остава тя да бъде ратифицирана от президента Макрон.

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 11.07.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Разследването, с името параграф 301, предоставя на американския президент автономни правомощия да налага тарифи на вносни стоки. За тази цел, обаче, Офисът на търговските представители на Съединените щати трябва да установи дали мярката на френското правителство е равносилна на "нелоялни търговски практики".

Същият мотив беше използван от Вашингтон миналата година при налагането на мита за китайски стоки. Данъкът, гласуван днес от френския Сенат, ще засегне 30 компании, но най-потърпевши са "Гугъл", "Амазон" и "Фейсбук".

Бруно льо Мер - министър на финансите на Франция: Искам да ви напомня, че Франция е независима държава и тя сама определя фискалната си политика.

Париж ще облага с три процента печалбата във Франция на всяка технологична компания оборот в страната най-малко 25 милиона при глобални продажби на стойност 750 милиона. До края на годината френската хазна очаква 400 милиона евро, а догодина - 650 милиона.

Бруно льо Мер - министър на финансите на Франция: Наша отговорност е като избрани представители на френския народ да се борим срещу възникването на корпорации, които се превръщат в частни държави, с всички привилегии на държава, но без ограниченията и контрола, които ги съпътстват.

Търговската конфронтация между Съединените щати и Франция ще бъде една от темите по време на срещата на Г-7 на равнище финансови министри другата седмица и на върха другия месец. Домакин и на двата форума е Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Човек загина при челен сблъсък на две коли край Ямбол
Човек загина при челен сблъсък на две коли край Ямбол
7 души са задържани при спец акция срещу криминалния контингент в Сандански
7 души са задържани при спец акция срещу криминалния контингент в Сандански